Путин създаде национална гвардия

Путин създаде национална гвардия | StandartNews.com

Бившият му бодигард поема командването, бойците ще стрелят без предупреждение

Президентът на Русия Владимир Путин създаде национална гвардия и повери командването й на бившия си бодигард Виктор Золотов. Законопроектът бе подписан и внесен в Думата във вторник след съвещание на шефовете на силовите структури. Първите коментари са, че Путин си прави лична армия, която на практика дублира функциите на МВР и ФСБ.

Идеята за гвардията се появи след масовите улични протести срещу манипулирането на парламентарните избори през декември 2011 г., продължили до избирането на Путин за трети мандат през март 2012 г. Първоначалната идея била новата структура да има по-скоро охранителни функции, да се бори с бунтове и да предотвратява и ликвидира масови безредици. В деня на създаването й обаче се оказа, че националнатата гвардия стартира с доста по-разширени правомощия.

В състава й ще влизат досегашните вътрешни войски на МВР, които наброяват над 170 000 души. Те са разположени из цялата страна, а за издръжката им отиват около 16% от бюджета на ведомството. Федералната военизирана структура ще получи още допълнително подкрепление с численост над 30 000 души от специалните отряди за бързо реагиране (СОБР), на отрядите със специално предназначение (ОМОН), центъра за специално използване на силите за оперативно реагиране и на специалната авиация. Много въпроси за функциите и правомощията на националната гвардия още са без отговор и ще трябва да го получат с поправките в не един закон.

Важна точка, фиксирана в новия законопроект, е правото на бойците от гвардията да стрелят без предупреждение в случай на заплаха за живота и здравето на гражданите и военнослужещите. Пълният текст на законопроекта е качен на сайта на Държавната Дума. В чл. 16 се описват случаите, при които боец на гвардията има правото да използва физическа сила, специални средства и огнестрелно оръжие. Гвардейците ще могат да не предупреждават за своите намерения само в случаите, когато има непосредствена заплаха за здравето и живота на околните, както и на самите тях. В останалите случаи са длъжни да съобщят за намеренията си, както и да предупредят гражданите, че са гвардейци. Те също така ще могат да използват водни струи и бронетехника при разпръскването на масови безредици, но за това са длъжни да информират прокуратурата в рамките на 24 часа, гласи чл. 20 от първата част на законопроекта. Такива правомощия до този момент имат само сътрудниците на вътрешните войски, полицията и войските на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Ключов проблем в момента е дали гвардейците ще имат и правомощия да разследват.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков това не е предвидено, но във вторник той нямаше отговор дори на въпроса защо изобщо сега се създава тази гвардията. Пред журналисти Песков каза само, че решението се е подготвяло отдавна, не е свързано с предстоящите избори за парламент и не представлява криза на доверието на президента към другите силови структури. Въпреки това експерти предполагат, че Путин е наредил създаването на националната гвардия на базата на Вътрешните войски на МВР, фактически за да сформира армия за охрана на действащия режим и лично на държавния глава. Създаването на гвардията точно в този момент не е случайно, защото тя би могла да помогне в борбата с недоволните на фона на приближаващите се парламентарни и президентски избори, коментира нюз.ру. "Новата военна структура се създава предимно за борба с тероризма, екстремизма и организираната престъпност", заяви самият Путин по време на заседание с вътрешния министър Владимир Колоколцев, директора на националната служба за борба на наркотиците Виктор Иванов и главнокомандващия войските към министерството на вътрешните работи Виктор Золотов, предаде РБК.

Тези функции обаче са приоритет на ФСБ и не е ясно как гвардейците биха вършили подобна дейност, без да се дублират с нея и без да имат оперативно-следователски правомощия. "Подобно ведомство не може да съществува без оперативен елемент. Вътрешните войски, например, имат собствено разузнаване", обяснява Александър Хинщейн, зам.-председател на парламентарната комисия по въпросите на сигурността. Освен това националната гвардия ще се грижи за обществения ред и този по време на протестни акции, ще охранява важни държавни обекти и специални стоки, ще контролира оръжейния оборот, ще подпомага граничните власти за охраната на териториалната цялост на Русия. "Взехме решение за създаване на нов федерален орган на изпълнителната власт в рамките на вътрешните войски на МВР.

Той ще се занимава с борба с тероризма, организираната престъпност и в сътрудничество с министерството ще изпълнява функции на подразделения като ОМОН, СОБР и други", посочи Путин. Службата за борба с наркотиците и службата за миграция минават под шапката на вътрешното министерство.

Националната гвардия ще бъде оглавена от Виктор Золотов - бивш началник на личната охрана на президента. "Генерал Золотов и националната гвардия ще бъдат подчинени директно на Владимир Путин", обясни Песков. "Само президентът има правомощията да назначи нов ръководите на Националната гвардия", добави той. Путин и Золотов се познават от 90-те години, когато генералът е охранявал кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак, а Путин е бил негов заместник. По онова време Золотов е бил служител на КГБ.

По късно заедно с Путин тръгва за Москва. Золотов рязко се изкачва в апарата на властта и се нарежда сред най-влиятелните "силоваци", казва пред РБК политологът Евгений Минченко. От средите на ФСБ са много от назначените през последните месеци на ключови постове в МВР, както и губернаторите на Тулска област и Краснодарския край.

Пазят в тайна локацията й

Местонахождението на новото подразделение на руската армия ще се пази в пълна тайна, съобщава РИА Новости. Категорично се забранява разгласяването в медиите и на публични места локацията на Националната гвардия на Русия, се казва в президентското постановление. Информацията за дислокацията на гвардейците, както и на воинската част и подразделенията остава в строга секретност от гледна точка на сигурността на военнослужещите и техните семейства, гласи законопроектът. Освен това сведенията за самоличността на бойците в гвардията и членовете на техните семейства ще се пазят в пълна конфеденционалност.

Правят младежка армия

На заседание на комитета "Победа", занимаващ се с организацията на военния парад за 9 май, зам.-министърът на отбраната Николай Пенкoв съобщи, че от 1 септември в Русия ще се появи военнопатриотично движение "Юнармия" -"Младежка армия". Пенкoв добави, че вече са готови униформите на бъдещите млади "армейци".
Руската младеж все по-активно започва да участва в обществено-политическия живот на родината си. Младите споделят, че са закърмени с патриотизъм от дедите и родителите си, което по никакъв начин не им пречи да водят модерен и прогресивен живот. В края на октомври 2015 г. Владимир Путин подписа указ за създаване на детско-юношеска организация - "Руско ученическо движение", аналог на пионерското движение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай