Путин с пълна кошница идеи за икономиката

Путин с пълна кошница идеи за икономиката | StandartNews.com

На 18 март се видя, че изборите за президент на Русия не са предизвикателтво за Владимир Путин. Той ги спечили дори с повече подкрепа в сравнение с предишните му победи за поста в Кремъл. Това, с което очевидно ще трябва да се захване Путин в новия си мандат, са икономическите и социалните проблеми, чието решаване го преследва още от предишните му мандати. Новият стар президент засегна някои от тях неотдавна в годишното си обръщение към парламента. Така в навечерието на изборите обнадежди сънародниците си, както и анализаторите, че реформите са на път. Страната силно се нуждае от диверсификация на икономиката, за да не разчита главно на добива на енергийни суровини. Производителността на труда е на ниско ниво. Чуждите инвестиции почти липсват. Няма и достатъчна работна сила.

Обещанието за решаване на тези и други, свързани с икономиката проблеми, бяха приоритет в предизборната кампания на Владимир Путин. През януари 2017 г. Световната банка посочи, че е наложително Русия да преодолее зависимостта си от природния газ и петрола. Прогнозите за растежа на руската икономика са под средното ниво за света и Русия се нуждае от нова стратегия, пише в доклада на Световната банка. По време на предизборната си кампания Путин коментира тази болезнена тема, но сега ще има нужда от конкретни действия. Както личи по редица изавления на руския президент, а и от публикации в медиите, преди да се пристъпи към решителните икономически и социални реформи, ще трябва да се извършат съществени промени в досегашния кабинет на президента, а също и да се направят промени в редица структури на властта.

Най-големите промени в правителството на Русия след встъпването на Владимир Путин в новия мандат ще засегнат икономическия блок на кабинета, съобщи РИА "Новости". За блока, свързан със соиалната област, е доста сложно да се правят прогнози, отбелязва изданието, позовавайки се на мнението на експерти. Мнозина си задават въпроса ще остане ли премиер Дмитрий Медведев? Дори и той да запази премиерския пост, кандидатурата му отново ще трябва да се утвърждава, а след това ще се назначават министрите. Ясно е, че това не е само формална процудура. Промени ще има. Путин недвусмислено го заяви. Въпросът е в това дали и доколко те ще бъдат мащабни и главното - ще остане ли Медведев начело на правителството или ще се появи нов министър-председател, питат се политолозите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкри, че по време на посещението на предизборния му щаб Путин е споделил мисли за "впечатляващ план" за развитието на Русия. Но той не е посочил какво конкретно ще бъде впечатляващото. Анализаторите очакват това да направи евентуалният нов премиер, за чието име няма предположения и спекулации в руските медии.

Известният политолог Сергей Беспалов смята, че смяната на премиера би била логична, като се отчетат мащабите на задачите, които е формулирал Путин. Това, че той говори за необходимостта от "пробив" подсказва, че е необходимо преди всичко

много съществено обвновление именно в икономическия блок на правителството

но и на премиера, смята експертът.

Международният дневен ред няма да повлияе на формирането на кабинета, увери говорителят на Кремъл. Според него целта на промените ще е също да се повиши ефективността на пенсионната система и здравеопазването.
Това изявление показва, че реформите ще засегнат широк спектър от икономическата и социалнната области.
Два дни преди изборите Владимир Путин поръча да се разработи указ за следващия президентски срок, отбелява РИА "Новости". Този указ ще бъде публикуван след инаугурацията на преизбарния президент.

Така президентската администрация бе задължена да разработи проект на указа за националните цели на Русия до 2024, т.е. до края на новия президентски мандат на Путин. Документът трябва да е готов до 15 април, съобщава "Ведомости". Указът ще се отнася за плановете за увеличаване на благосъстоянието на гражданите, подобряване на жилищите условия, ръст на доходите и равнището на пенсиите над инфлацията, намаляване наполовина на бедността, модернизацията на инфраструктурата. Важна задача е и

Русия да влезе в петорката на най-големитте икономики в света

както и да се постигнат темпове на икономическия растеж над световните. Документът ще постави също стратегическите задачи в образованието, здравеопазването, екологията, бизнес климата и цифровата икономика.
Указът за националните цели до 2045 г. много прилича на "Майските укази" от 2012 г., в които Владимир Путин бе обозначил целите си във властта до 2018 г. Тогава той бе наредил да се увеличат инвестициите с до 27 процента, производителността на труда - с 1,5 пъти, реалните заплати с 1,4-1,5 пъти, а заплатите на учителите, лекарите и учените - до 100-200 процента от средната заплата за региона. В значителна степен в Майските укази Путин бе възпроизвел идеите на "Стратегия - 2020", създадена за мащабните програми за реформи. От тази стретегия бе изпълнено не много, смята ръководителят на Икономическата експертна група Евсей Гурвич, цитиран от "Ведомости". Някои от плановете са били свършени наполовина.

За да се изпълнят новите мащабни задачи, които трябва да се рашават през новия шестгодишен мандат на президента Владимир Путин, очевидно ще са необходими, както значителни структурни промени във властта, така и нови лица в бъдещото правителство на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай