Путин: Руските войски - скоро с нови ядрени оръжия

Путин: Руските войски - скоро с нови ядрени оръжия | StandartNews.com

До няколко години руските въоръжени сили ще започнат да получават нови ядрени оръжия, съобщи в петък президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

През 2020 г. се очаква армията да бъде снабдена с руски стратегически ракетни комплекси от пето поколение, изстрелващи междуконтинентални балистични ракети "Сармат".

А още догодина ще започнат доставките на ракетни комплекси "Авангард" с хиперзвукови междуконтинентални ракети. Продължават изпитанията и на други перспективни комплекси за руските стратегически сили, посочи Путин на съвещание с ръководствата на министерството на отбраната и на предприятия от отбранително-промишления комплекс.

"Сармат" използва тежки междуконтинентални ракети с течно гориво, изстрелвани от шахти. А комплексите "Авангард" се очаква да бъдат приети на въоръжение в Русия вместо остаряващите мобилни ракетни комплекси "Топол-М", напомня "Комерсант".

Ракетите с твърдо гориво, изстрелвани от "Авангард", могат да доставят бойни глави на разстояние от 2000 до 6000 км. Това е един от поводите САЩ да обвиняват Русия, че нарушава договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., предвиждащ всички ракети с обсег под 5000 км, способни да носят ядрен заряд, да бъдат унищожени. Кремъл обаче системно отрича да нарушава този договор, отбелязва изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай