Путин: Русия трябва да се защити от външни фактори

Путин: Русия трябва да се защити от външни фактори | StandartNews.com

Москва. Русия трябва да обмисли допълнителни мерки, за да защити националната си икономическа и финансова система от външни фактори, заяви руският президент Владимир Путин на съвещанието на руския Съвет за сигурност, цитиран от РИА Новости. 

"Вярвам, че трябва да помислим за допълнителни стъпки за намаляване на зависимостта на националната ни икономика и финансовата система от неблагоприятни външни фактори. Имам предвид не само нестабилността на глобалните пазари, но също и възможните политически рискове", каза Путин. 

Към днешна дата няма опасност за суверенитета и териториалната цялост на Русия, няма и военна опасност, обяви още президентът. Изявлението му бе предавано на живо по ТВ канала "Россия 24". Стратегическият баланс на световните сили гарантира суверенитета и териториалната цялост, намекна Путин. "В Москва добре се вижда, че войските на НАТО в Източна Европа се увеличават демонстративно. Русия ще реагира адекватно и съразмерно на приближаването на НАТО до границите на Руската федерация", обяви той. "В тази връзка трябва срочно да се реализират всички планирани мерки за укрепване на отбранителната способност на страната, в това число разбира се в Крим и в Севастопол, където ни се налага да изградим наново военна инфраструктура", съобщи плановете си Путин.

"Днес в света все по-често звучи езикът на ултиматумите и санкциите, а самото понятие държавен суверенитет се размива. Неудобни режими, страни, които прокарват независима политика, или просто застават на пътя на нечии интереси, биват дестабилизирани. За това биват задействани т.нар. цветни революции, а ако трябва да наричаме нещата с истинските им имена - държавни преврати", каза руският президент.

"Изключително важно е нашето гражданско общество да заема активна позиция срещу нарушаването на правата и свободите на човека, да допринася за профилактиката на радикализма и екстремизма. Надявам се, че нашите национални законни интереси ще се отчитат, а спорните въпроси, които неизбежно възникват, ще се решават изключително по дипломатически път, по пътя на преговорите, и никой няма да се намесва в нашите работи", заяви още той.

Русия ще направи всичко по силите си за пълноценно и прозрачно разследване на катастрофата с "Боинг" 777 на Малайзийските авиолинии, обеща руският президент. Призивите за примирие трябва да се отправят не само към опълчението в Донбас, но и към властите в Киев, посочи Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай