Путин: Русия ще излезе от кризата до 2 години

Путин: Русия ще излезе от кризата до 2 години | StandartNews.com

Москва. Русия ще излезе от кризата, в която се намира, до 1-2 години. Това заяви президнетът Владимир Путин по време на своята десета годишна пресконференция. Той обясни, че Централната банка е взела адекватни мерки след регистрирания срив на рублаата и нещата в икономиката постепенно ще се нормализират.

ПОЗИЦИЯТА НА ПУТИН ЗА ГАЗОВИЯ ХЪБ НА ГРАНИЦАТА НА ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ - ТУК.

Икономическата ситуация в Русия бе първата тема, която Путин коментира на своята пресконференция. Ситуацията в икономиката е провокирана от външни фактори, но "ние самите не сме направили много", изтъкна той.

"Считам, че Централната банка взима адекватни мерки в ситуацията. Но не само Централната банка носи отговорност за икономическата ситуация. Действията на ЦБ и правителството трябва да бъдат общи", каза още държавният глава на Русия.

Кабиентът ще предприеме допълнителни мерки, за да заздрави икономическата стабилност. Руската централна банка не планира неразумно да харчи резервите си, които възлизат на 8,4 трилиона рубли, обясни Путин.

"Растежът на световната икономика ще продължи. С по-малък темп, но растеж ще има. И руската икономика ще излезе от настоящата криза. За колко време? В най-лошия случай, мисля, че това ще стане до 1-2 години. Икономическата ситуация може да започне да се подобрява през първото тримесечие на 2015 г.", каза още президентът на Русия.

Тенденцията на понижение на курсовете на чуждите валути и укрепването на рублата ще се запази, категоричен бе Владимир Путин.

"Надявам се, че понижението на курса на чуждите валути от вчера и днес и повишението на националната валута - рублата ще се запази. Възможно ли е това? Да, възможно е. Възможно ли е цената на петрола да се понижи и ще повлияе ли това на националната валута и съответно на другите показатели? Да, възможно е", допълни той.

Основна лихва на централната банка ще се понижи, доколкото икономиката се приспособява към ситуацията, смята държавният глава. По думите му, въпреки неспокойния финансов пазар, приходите на Русия ще бъдат по-големи от разходите.

"Въпреки турбулентността на финансовия пазар федералният бюджет тази година ще бъде с излишък, т.е. приходите ще надвишават разходите с 1,2 трилиона рубли това е около от 1,9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП)", коментира още той.

През първите 10 месеца на годината БВП на Русия е нараснал с 0,6-0,7 процента, обяви Путин. Тази ситуация трябва умело да бъде използвана, за да се диверсифицира икономиката на страната.

"Сегашните условия подтикват Русия да работи повече и да бъде по-ефективна", каза Путин и настоя правителството да се заеме с цените на храните и на бензина.

Украинският президент Петро Порошенко се стреми към намиране на изход от кризата, заяви Путин. И обвини украинските власти, че са наложили блокада от икономически характер на контролираните от проруските сепаратисти райони в източната част на страната като наказателна операция.

Припомняме, че пресконференцията на Владимир Путин започна малко след 11, 15 часа (българско време) и продължава. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай