Путин призна: Помогнахме на Янукович да избяга от Украйна

Путин призна: Помогнахме на Янукович да избяга от Украйна | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин официално призна, че Русия е помогнала на бившия президент на Украйна Виктор Янукович да избяга от Украйна след кръвопролитните протести през февруари.

В речта си пред членовете на дискусионния клуб „Валдай" в Сочи Путин за първи път призна, че е помогнал на Янукович да избяга в Русия.

Той смята, че Янукович е бил свален от поста му със сила. „Ще го кажа открито – той поиска да бъде отведен в Русия, каквото и направихме", каза руският президент. Той разкритикува прозападното правителство в Киев, че използва сила срещу бунтовниците в Източна Украйна, вместо да преговаря с тях. „Виждаме същото нещо отново и отново – потискане със сила", каза Путин.

Повечето от рускоговорящите в източната част на Украйна подкрепяха Янукович и реагираха гневно на свалянето му от президентския пост, което спомогна за подхранването на насилието през последвалите месеци.

В неделя Украйна избира нов парламент, но сепаратистите в източната й част ще проведат свой вот следващия месец.

Путин каза още, че на времето Западът е помагал на афганистанските муджахидини във войната срещу съветските войски, от които после са възникнали движението "Талибан" и мрежата „Ал Кайда". Той добави, че Западът или е поддържал, или си е затварял очите, когато в Русия и страните от Централна Азия са прониквали международни терористи. В хода на дискусията Путин каза, че не възприема САЩ като заплаха за Русия, въпреки че критикува политиката на Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай