Путин пред народа: Чупим икономически и спортни рекорди

Путин пред народа: Чупим икономически и спортни рекорди | StandartNews.com

Страхотна 2014-а година за Русия отбеляза Владимир Путин в традиционната пряка линия с гражданите. Тя продължава обикновено 4 часа, като се подбират теми измежду 2 милиона въпроси, изпратени от цялата страна.

"През изминалата година Русия постави както спортни, така и индустриални рекорди: по обем на добив на петрол, строителство на жилища и редица други показатели". Това заяви руският президент Владимир Путин.

Държавният глава отбеляза, че отишлата си година ще бъде запомнена не само с икономическия натиск върху страната от страна на Запада, но и с присъединяването на Крим, а също така и с "успешната и победоносна" Олимпиада в Сочи. Президентът обаче е спокоен, тъй като "рублата се стабилизира, и фондовите пазари растат". Не допуснахме инфлационна спирала, реалният БВП нарасна с 0,6% в края на 2014 г. "Това е малък, но все пак е растеж", подчерта Путин.

Индустриалното производство е нараснало с 1,7%, а обработващата промишленост с 2,1%. Също така е поставен нов рекорд по добив на петрол – 525 милиона тона. "Беше събрана една от най-богатите и зърнени реколти в най-новата ни история – 105,3 милиона тона. А като цяло в земеделието беше регистриран един много добър резултат – растеж от 3,7%", подчерта той. Путин добави, че растеж в тези сфери се наблюдава и през първото тримесечие на 2015 г.

Той призна, че в икономиката на Русия остават проблеми, включително съкращаването на инвестициите в основен капитал. Но в жилищното строителство са постигнати рекордни резултати: за една година са построени 82 милиона кв.м. жилищна площ.

Президентът добави, че не е допуснат скок на безработицата, която в момента е 5,8%. "Успяхме да удържим нейният растеж", констатира той.

Увеличаването на цените в потребителския сектор през миналата година е било 11,4% и това не е хубаво, защото се отразява на жизнения стандарт на хората, смята Путин. Той отбеляза, че през март тази година темповете на инфлацията са се забавили три пъти. Реалните доходи, с които разполага нашето население, са намалели с 1% през изминалата година, а заплатата е нараснала с 1,3%.

Путин припомни и за индексацията на пенсиите. "Междувременно, икономическата неизвестност е довела до ръст на бягството на капитали. Трябва да имаме това предвид, но не виждам нищо катастрофално в това", отбеляза Путин.

Стопанинът на Кремъл подчерта, че властите са успели да не допуснат увеличаването на бюджетния дефицит на страната, приетото сега равнище от 3,7% е приемливо. Той припомни, че през миналата година дефицитът на федералния бюджет е бил 0,5%. "Няма да допуснем да потънем в голям дефицит", категоричен е руският президент.

Банковият сектор в Русия демонстрира ръст през 2014 г. - активите на отечествените банки достигнаха 77 трилиона рубли, надхвърляйки за пръв път БВП на страната, отбеляза Путин.

Компаниите и гражданите започнаха да връщат в банките изтеглените по-рано средства, отбеляза Путин. Този процес е започнал в края на миналата и началото на тази година. "Влоговете на гражданите нараснаха с 9,4%, на юридическите обекти с 40,6% през миналата година и продължават да растат", каза стопанинът на Кремъл. Той добави, че през януари влоговете са нараснали с още 2,9% до над 19 трилиона рубли, а на компаниите - с 5,1% до над 26 трилиона рубли.

Путин смята, че руските власти действат максимално добре в условията на икономическа криза и антируски санкции.
"Нашата задача – задачата на президента, правителството, Централната банка, ръководителите на регионите е в това да преминем през този период с възможно най-малко загуби", подчерта Путин. Той е убеден: "Това може да се направи".

Проблемът не е в санкциите, а в това страната да започне да прилага по-съвършени методи на управление на икономиката, заяви Путин. "Това не се отнася директно към събитията в Украйна. Трябва да изпълняваме Минските споразумения. Ние правим това, а властите в Киев не бързат. Въпросът не е само в санкциите, а в това ние самите, в нашия собствен дом, в областта на икономиката да приложим по-съвършени способи за управление", поясни Путин.

Русия е способна да се справи с всякакви заплахи, ако запази консолидацията на обществото, завърши президентът. "Съществуват много заплахи, които не можем да предскажем", призна той. "Но ако запазим устойчивата вътрешнополитическа ситуация, запазим тази консолидация на обществото, която наблюдаваме, то тогава никакви заплахи няма да бъдат страшни за нас", подчерта Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай