Путин: Победителите от Студената война искат нов световен ред

Путин: Победителите от Студената война искат нов световен ред | StandartNews.com

Путин призна, че Русия е помогнала на Виктор Янукович да избяга от Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин заяви пред дискусионния форум "Валдай", че като водят битка срещу тероризма в Близкия изток, САЩ се борят с резултатите от своята политика.

"Понякога се създава впечатлението, че нашите колеги и приятели постоянно се борят с резултатите от собствената си политика. Хвърлят сили за отстраняване на опасностите, които сами създават, и плащат все по-висока цена за това", каза той, предаде ИТАР- ТАСС.

Той разкритикува "едностранния диктат" на САЩ в световните дела и заяви, че "така наречените" победители от Студената война искат нов световен ред, който да устройва единствено тях.

В силно критична към САЩ реч Путин каза пред участниците в неофициалния политически дискусионен клуб, че системата на регионалната и глобалната сигурност е отслабена.

Президентът заяви, че Русия е силна държава повече от две десетилетия след края на Студената война и че Москва няма да се моли на САЩ и ЕК заради санкциите, които наложиха на Русия.

Путин потвърди, че Русия е помогнала на украинския президент Виктор Янукович да напусне страната по време на февруарските събития.

След подписването на споразумението с лидери на опозицията на 21 февруари Янукович му позвънил и казал, че ситуацията се стабилизира. "Каза, че заминава за Харков, а аз отвърнах, че се съмнявам, че нещата ще се развият добре. Но това си е негова работа."

Путин отбеляза, че изрично го посъветвал да не изкарва частите на органите на реда от Киев. "Но той отиде и нареди да ги изкарат. Веднага, щом отпътува, стана въоръженото завземане на властта."

По думите на руския президент по-късно Янукович отново позвънил и поискал да се срещнат. "Предложих му Ростов на Дон, защото е по-близо, но се оказа, че той и до Ростов не може да стигне."

"Няма да крия, че му помогнахме да стигне до Крим. В Киев беше безсмислено да се завръща. Всички бяха забравили за всякакви договорености. Той помоли да го изведем в Русия. Което и направихме", разказа президентът.

Досега единственото обяснение за тези събития, които Янукович е давал, е че някакви патриоти му помогнали да се прехвърли в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай