Путин: Операцията в Крим не беше планирана

Путин: Операцията в Крим не беше планирана | StandartNews.com

Владимир Путин заяви, че "се надява да не му се наложи да използва военни сили в Украйна, за да защити руското население" там

Москва. "Ние никога не сме обмисляли анексирането на Крим. Но и никой не е бил против при взимането на решението", заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на станалата вече традиционна среща с руските граждани, известна като "пряка линия".

Повече от 2 милиона въпроси са били изпратени от зрители, като това е първият път, когато участват и жители на Крим.

"Изчакахме резултата от референдума в Крим. За мен беше много важно да видя кой какво казва - и когато се явиха 83% и 97% от тях са за присъединяване, ние не можеше да постъпим по друг начин. Имаше съвсем реални рискове за руското население там.

Нашата задача беше да обезпечим свободното волеизявление на жителите на Крим. За да не се развие ситуацията така, както в момента се развива в югоизточна Украйна. Затова зад гърба, в подкрепа на частите за самоотбрана на Крим, разбира се, застанаха наши военнослужещи. Имайте предвид, че в Крим се намираха над 20 хиляди добре въоръжени военнослужещи, складове с оръжие и боеприпаси. Така че беше нужно да предпазим хората от възможността да използват тези оръжия срещу гражданите", каза Путин, признавайки, че е имало руски военни части на територията на Крим преди и по време на провеждането на референдума.

"Руски войски в Източна Украйна няма", коментира Путин твърденията на Киев и Запада, че Русия стои зад дестабилизацията на Украйна и организира окупацията на институционални сгради в района.

"Всичко това са глупости. В Източна Украйна няма никакви руски подразделения, няма нито спецслужби, нито инструктори. Това са все мирни граждани. И най-доброто доказателство за това е, че хората свалиха маските си."

Президентът обяви, че централната задача на Русия в Украйна е да защити своите жители там, но се надява да не му се наложи да изполва правото му, дадено от Съвета на Руската Федерация, да използва военни сили. Той припомни, че централни украински градове като Донецк, Луханск, Одеса, Николаев някога са били основни компоненти на Руската империя.

"Употребата на танкове и авиация срещу мирното население на Източна Украйна е още едно сериозно престъпление от страна на режима в Киев", каза Путин по повод обстановката в Украйна. "Хората на Изток сами започнаха да се въоръжават и вместо да разберат какво става, там на Запад, започнаха да ги арестуват, да изпращат танкове и авиация. Надявам се в Киев да разберат към каква пропаст се движи сегашната власт и тегли страната си в нея. Затова много се надявам на преговорите в Женева, но трябва да се говори с хората, с реалните им представители, да бъдат пуснати задържаните и да се води диалог. В Женева те се срещат с хората, които са ги назначили."

Путин обяви свалянето на бившия президент на Украйна за "неконстутиционно", но заяви, че ненавижда това, че Виктор Янукович е избягал от страната след масовите протести, в отговор на въпрос на бивш член на секретната полиция Беркут дали Янукович "винаги е бил предател". Президентът похвали "професионалните" действия на Беркут.

"Начинът, по който се отнасят сега с вас, ще се обърне срещу украинската държава. Аз знам, че вас са престанали да ви лекуват в болниците. Не трябва бойците, които са защитавали родината си, да се унижават и да се поставят на колене. Ако държавата се отнася по този начин с хора, които достойно и честно са изпълнявали своя дълг, едва ли тази държава може да разчита някой друг да я защитава по този начин вбъдеще."

За връзките между Русия и Украйна Путин изрази увереност, че в рамките на междудържавните отношения ще успее да  намери взаимно разбиране "с нашите украински партньори".

"Всички се намираме под влиянието на определени емоции, но ако се обичаме и уважаваме един друг, то трябва да намерим начин да се разберем един друг. Смятам, че в рамките на едно семейство е по-просто да се направи, отколкото в рамките на държавите. Но дори в рамките на междудържавните отношения, аз съм уверен, че ще намерим взаимно разбиране."

Президентът обяви, че части от Черноморския флот, които в момента са базирани в Новорусийск, ще бъдат преместени в Севастопол.

Путин каза, че има нужда от "диалог" с Украйна и Молдова относно статуса на Приднестровието (Трансднестър), отцепил се регион, който е "проблем" след разпадането на Съветския Съюз.

"В Приднестровието има голям брой руски граждани, те имат своя собствена представа за своето бъдеще и своята съдба. Нужно е да водим диалог и с Молдова, и с Украйна, да засилик преговорите във формата 5+2. Нужно е веднага да се свали блокадата, негативните последствия от която понастоящем изпитват живеещите там хора и от страна на Молдова, и от страна на Украйна. В крайна сметка на тях трябва да им се позволи сами да решат своята съдба.

Путин заяви, че е готов на преговори с всички страни, за да се постигне решение на кризата в Украйна, и призова за промяна на конституцията на страната.

"Ние считаме настоящата власт в Киев за нелегитимна, тя не разполага с общоначионален мандат за управлението на страната. Въпреки това, ние не отказваме контакт с никого. На министерско равнище контактите са отворени и продължават. Медведев разговаря с Яценюк, Наришкин разговаря с Турчинов. Що се отнася до кандидатите за призидент, вие знаете как протича президентската надпревара – в абсолютно недопустими и неприемливи форми. Кандидати биват бити, обливани, не ги допускат до срещи с избиратели. Ако не се промени настоящата конституция, не трябва да има нови избори при наличието на действащ президент, какъвто е Янукович. На първо място трябва да се промени конституцията – това подсказва здравия разум.

Ние сме в контакт с всички. Лидер в президентската надпревара сега е господин Порошенко. Голяма част от неговия бизнес е свързана с Русия. Аз познавам лично много добре и госпожа Тимошенко. Въпреки че тя призоваваше за разстрелване на руснаците с атомно оръжие, според мен това беше следствие на емоционален срив. Все пак тя подписа известните газови договори, които нейните съпартийци днес отказват да спазват."

"Когато НАТО се придвижва към границите на нашата страна, това ни принуждава към ответни действия. Решението ни за Крим отчасти беше свързано с това. На първо място с подкрепата на кримчаните, но и от съображението, че ако не направим нищо, ще вкарат Украйна в НАТО и ще кажат, че това не ни засяга", коментира Путин отношенията на Русия с НАТО.

"Ако в Крим се настанят войски на НАТО, те ще вкарат там ударни сили. Тогава Русия ще се окаже практически избутана от Черноморието... Елементите от противоракетната отбрана на САЩ не са отбранителни съоръжения, а част от атакуващо въоръжение. Казват ни, че те не са насочени срещу нас, но експертите прекрасно разбират, че това не е вярно. Ние даже им предложихме да подпишат документ, където се ангажират, че тази ПРО не е насочена срещу нас, но те отказват. Това е възобновяване на надпреварата във въоръжаването. По-добре да решаваме тези въпроси заедно, но те не искат. Ние, разбира се, ще настояваме да продължим и вбъдеще тези преговори. Но при всички положения ще направим всичко, за да гарантираме сигурността на руския народ."

Президентът коментира и икономическото въздействие от анексирането на Крим върху икономиката на Русия.

"За пенсионерите трябва да отделим 28 милиарда, а за публичния сектор – общо 16.5 милиарда рубли. Но искам да подчертая, че тези пари няма да се вземат от други програми или сектори, ние имаме допълнителни средства в правителствения резерв на стойност 240 милиарда рубли. А смятам, че разходите за всички кримски програми няма да надхвърлят 100 милиарда рубли. Нужни са обаче не само пари, но и време."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай