Путин обвини Запада за "Ислямска държава"

Путин обвини Запада за "Ислямска държава" | StandartNews.com

Газовият въпрос в центъра на предстоящата му визита в Турция

Главната заплаха за изострянето на обстановката в Сирия и в съседните страни е дейността на "Ислямска държава" и на други групировки, на които "Западът е залагал". Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за Анадолската агенция.
"Ситуацията в Сирия, както и преди, остава опасно сериозна. И ние добре разбираме какво тежко бреме е за Турция продължаващият в съседните страни кръвопролитен конфликт. При това главната заплаха за по-нататъшното изостряне на обстановката там и в други съседни държави е дейността на т. нар. "Ислямска държава" и други радикални групировки, на които активно залагаха някои западни държави, заиграваха с тях и ги поощряваха", посочи в интервюто Путин, който на 1 декември ще посети Турция.

Въпросът със стойността на допълнителните обеми руски природен газ за Турция изисква щателно отработване, включително като се вземат под внимание възможностите на турския газов пазар, каза още руският президент. "Добре разбираме колко важни са руските енергоресурси за развитието на икономиката и социалната сфера в Турция. Затова винаги ще реагираме положително на обръщения по въпроси, отнасящи се до износа на газ. През октомври беше постигната принципна договорка за увеличаване с 16 до 19 милиарда куб/м. годишно на вноса по газопровода "Син поток" и изпълнението на необходимите за това работи. Нашите експерти постоянно държат под контрол този въпрос", подчерта той. "Що се отнася до стойността на допълнителните обеми, този въпрос изисква щателна обработка по линията на заинтересуваните компании", добави Путин. "Турция е вторият по обем (след Германия) вносител на руски природен газ, който върви по "Западния коридор" - транзитно през Украйна, Молдова, Румъния и България, както и по тръбата "Син поток". Миналата година Русия достави на Турция 26,6 милиарда куб/м газ, а през текущата вероятно ще надхвърлим този показател", добави руският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай