Путин обеща мир и добър живот (ОБЗОР)

Путин обеща мир и добър живот (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма да има война с Украйна, икономиката ни тръгва нагоре до 2 г., обяви президентът

Три милиона въпроса и 70 отговора за четири часа. Така протече ежегодната пряка линия на руския президент Владимир Путин, в която той отговаря на въпроси на граждани. Тази година въпросите на руснаците преобладаващо бяха насочени към икономически и социални теми, за разлика от миналата година, когато бяха съсредоточени върху Украйна и Крим. В своите отговори Путин увери, че война с Украйна няма да има и обеща, че до две години руската икономика ще тръгне нагоре.
Днешната пряка линия, която се отразяваше от 250 журналисти, се проведе за 13-а поредна година и постави рекорд по изпратени въпроси. В началото президентът направи разбор на изминалата година. Като едни от главните постижения през 2014 г. Путин посочи присъединяването на Крим, работата при влошени икономически условия и олимпиадата в Сочи. Президентът коментира на няколко пъти темата за Украйна. За пореден път той заяви, че в Украйна няма руски войски. "На въпроса има ли или не наши войски в Украйна отговарям откровено: руски войски в Украйна няма", заяви Путин. Той каза, че Киев съзнателно откъсва Донбас от Източна Украйна, като изключва гражданите на региона от националната финансова система. В отговор на въпрос обаче той отрече украинският президент Петро Порошенко да е молил Русия да вземе Донбас. Путин увери жител на близкия до границата с Украйна руски град Гуково, че се ръководи от позицията, че война с Украйна е невъзможна. "Живейте спокойно", каза той. "Украинският народ ни е много близък. Изобщо не правя разлика между украинци и руснаци и смятам, че те като цяло са един народ", отбеляза Путин. Той увери още, че Москва не иска да възражда империя и не е ясно защо я обвиняват в това.

По-голяма част от въпросите бяха насочени към икономиката на страната, която силно пострада от срива на рублата и ниската цена на петрола. Президентът прогнозира, че руската икономика ще се върне към растеж за по-малко от две години. "Сега виждаме укрепване на рублата, ръст на пазарите. Мисля, че това може да се случи по-рано. Но в рамките на около две години", коментира Путин. Въпреки тази прогноза той не смята, че Западът ще вдигне санкциите над Русия. Президентът отбеляза, че руската икономика не трябва да търпи санкциите, а да ги използва, за да излезе на ново ниво на развитие. По думите му да се налагат на Русия санкции е безполезно и безсмислено и затова са необходими опити за постигане на компромис. Според него Русия е преминала пиковия момент на проблемите във финансовия сектор.
"Страната ни е способна да преодолее всякакви заплахи, ако обществото остане сплотено", добави руският президент.

Молят го за куче и да уреди женитба

По време на пряката линия Владимир Путин бе засипан с най-различни въпроси и горещи молби. Оживление сред публиката създаде жена, която помоли Путин да убеди нейния съпруг, бивш офицер от запаса, да й позволи да си купи куче за рождения ден. "Моля ви, Владимир Владимирович, кажете просто: "Борис, не си прав!". Путин отказа да нарежда на Борис, като го призова: "Борис, оправи се сам с тая работа и бъди справедлив". След което предложи общ план за действие и на дамата, като я помоли да каже на Борис: "Не искам куче, нека да бъде, както искаш ти". И тогава можела да е сигурна, че военният щял да й подари не просто куче, а слон, че дори и кожено палто. По-късно друг гражданин също изненада държавния глава, като поиска от него да убеди приятелката му да се омъжи за него.

Момиченце, страдащо от детска церебрална парализа, пък помоли Путин да закупи така необходимия за болестта й тренажор. Въпросът бе уреден за час. Друг руски гражданин пък реши да попита президента дали смята да покани някой друг световен лидер да обсъдят належащи политически проблеми в банята, вместо на масата за преговори. Тук Путин разказа любопитна история как с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер са разпускали в руска баня в резиденцията му. Внезапно обаче банята започнала да гори, но канцлерът настоявал да останат вътре докато си допият питиетата. "Упорит човек, и с характер", коментира Путин. Той отговори отрицателно на въпрос дали би искал да се клонира и да създаде армия от свои двойници.

Потанин най-богат сред руснаците

Генералният директор на "Норникел" и президент на компанията "Интеррос" Владимир Потанин зае първото място в класацията на списание "Форбс" на 200-те най-богати руски бизнесмени, съобщи АФП. Състоянието на Потанин е оценено на 15,4 млрд. долара, като то се е увеличило с 2,8 млрд. долара от предишния рейтинг на изданието, когато милиардерът заемаше 8-мо място. Второто място от списъка с руски богаташи е заето от съсобственика на "Алфа-груп" Михаил Фридман. В първата десетка влизат също така съсобственикът на конгломерата Renova Group Виктор Векселберг (14,2 млрд. долара), шефът на "Северстал" Алексей Мордашов (13 млрд.), президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов (12,2 млрд.), президентът на "Новатек" Леонид Михелсон (11,7 млрд.), основният акционер в НЛМК Владимир Лисин (11,6 млрд.), собственикът на Volga Group Генадий Тимченко (10,7 млрд.) и съсобственикът на "Онексим" Михаил Прохоров (9,9 млрд.). Според изданието общото състояние на 200-те най-богати в Русия през 2015 г. е намаляло до 408 млрд. долара от 481 млрд. долара през изминалата година.

Ракетите за Иран не застрашавали Израел

Гъвкавата и доброжелателна позиция на Иран и желанието му да се споразумее със Запада за ядрените му програма са обусловили решението на Владимир Путин да поднови изпълнението на договора за доставката на руските системи за ПВО "С-300" за Техеран. Президентът подчерта, че Москва ще продължи да работи съгласувано с партньорите си в САЩ по преговорите с иранците. Той наблегна, че с тези ракетни комплекси Иран ще бъде сдържащ фактор в Близкия изток предвид ситуацията в Йемен и те няма да са заплаха за Израел, защото са отбранителни.

Съюзниците на Москва били армията и флота

Русия няма да иска от Франция неустойки за отказа да й достави бойни кораби "Мистрал". Извършените авансови плащания обаче трябва да бъдат върнати, заяви Владимир Путин. "Изхождам от това, че френското ръководство, французите, са порядъчни хора и ще ни възстановят парите", каза президентът. Недоставените кораби нямат "никакво влияние за боеспособността на руската армия", добави Путин. "Навремето сключихме тези договори преди всичко, за да подпомогнем нашите партньори и да осигурим натоварване на корабостроителниците им", обясни руският президент. Той добави обаче, че отказът да бъдат доставени корабите поражда съмнение в надеждността на партньорите от НАТО, "които губят част от суверенитета си".
На въпрос дали Русия има съюзници, Путин пък цитира император Александър III: "Русия има двама съюзници Ч армията и флота".

Убиха човек на Янукович и журналист в Украйна

Двата разстрела са свързани с делото "Антимайдан", твърдят властите

Бившият депутат от Партията на регионите Олег Калашников и приближен на сваления президент Виктор Янукович бе застрелян в Киев, съобщи украинското Министерство на вътрешните работи. Часове по-късно бе убит и известен с проруските си позиции журналист.

"Причина за смъртта на Калашников е огнестрелна рана", се казва в официалното съобщение на украинското МВР. Следствието ще работи по няколко версии, включително във връзка с политическите дейности на Калашников и участието му в организиране на демонстрации в подкрепа на Виктор Янукович и на контрапротести, станали известни с името "Антимайдан". Това посочи на страницата си във "Фейсбук" съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко. Ще бъдат проучени и хипотези като убийство с цел грабеж, бизнес интереси или междуличностни отношения. "Без съмнение той е знаел много за това кой и как е финансирал "Антимайдан". Ще отнесе тази тайна със себе си в гроба", добави Герашченко, цитиран от Ройтерс.

Украинските медии съобщават, че ден преди смъртта си Калашников е разказал на свой приятел за получени заплахи по негов адрес. В мейл той ги определя като "поредното потвърждение, че в страната е установен тоталитарно фашистки режим и унищожаването дори на кълновете свобода".

Калашников е четвъртият съюзник на Янукович, който умира при съмнителни обстоятелства в последните 2 месеца.
Междувременно двама неизвестни с маски застреляха в Киев украинския журналист Олес Бузина. Той бил изписан от болница само преди няколко дни. Бузина е опозиционен журналист, писател и тв водещ, известен със своите антиукраински изказвания. В средата на март той напусна поста главен редактор на в. "Сегодня", която заемаше от януари 2015 г. Казва, че решението му е свързано с цензурата в изданието. Според вътрешното министерство, по Бузина е стреляно от тъмно син "Форд Фокус", който бил с беларуски или латвийски регистрационен номер. Властите предполагат, че разстрелът също е свързан с т.нар. дело "Антимайдан".

САЩ се държали като Съветския съюз

Не е възможно да се поставят на една плоскост нацизмът и сталинизмът, заяви Владимир Путин в живото предаване. По думите му "нацистите пряко, открито и публично са обявили като една от целите на своята политика унищожаването на цели етноси - евреи, цигани, славяни". После той добави, че "при цялата уродливост на сталинския режим, при всички репресии, при всички заточения на цели народи все пак този режим никога не си е поставял задачата за унищожение". Все пак руският президент призна, че след Втората световна война СССР се е опитал "да наложи на източноевропейските страни своя модел на развитие" и го е правел "със сила", което според Путин е било неправилно. "Впрочем, по подобен начин се държат сега и американците, опитвайки да наложат своя модел практически на целия свят", заяви руският президент и предрече, че САЩ също ще претърпят неуспех. Путин коментира и горещата тема за групировката "Ислямска държава", която според него не заплашва пряко Русия. Въпреки това руските спецслужби наблюдавали присъединилите се към нея руснаци и граждани на други страни от ОНД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай