Путин: Наложително бе да смажем тероризма, за да опазим Русия

Путин: Наложително бе да смажем тероризма, за да опазим Русия | StandartNews.com

През 1999 г. тероризмът в Северен Кавказ изправи Русия на ръба на разпадането, което наложи решителни действия за борба с него. Това заявява Владимир Путин във филма "Президентът", излъчен от държавната телевизия "Росия 1", предаде ТАСС.

"Реших за себе си: друг избор няма - трябва да стигнем докрай", споделя руският лидер. "Невъзможно бе да направим нещо друго, освен да смажем този тероризъм" - "няма начин да се разберем", казва той.

Путин разказва как е чел в доклади на тайните служби цитати от подслушани разговори на международни терористи, според които в онзи момент е имало уникална историческа възможност "да откъснат Кавказ от Русия", продължава агенцията. "Е, и за нас бе ясно, че или ще задържим нещата сега, или вече никога няма да имаме шанс да опазим страната", заявява президентът.

Мнозина премиери и президенти му казвали след това, че според общото мнение към момента Русия спира да съществува в предишния си вид. "Въпросът бил само кога ще стане това и какви ще са последиците с оглед на това, че става дума за голяма ядрена сила", добавя Путин.

Като най-трагичните събития през 15-те години, откакто е във висшите ешелони на властта в Русия, Путин определи терористичните нападения на ул. "Дубровка" в Москва по време на мюзикъла "Норд Ост" през 2002 г. и в северноосетинския град Беслан две години по-късно.

"В никакъв случай, никога и никъде не бива да се правят и опити дори за използване на терористи с цел решаване на собствени моментни политически, даже геополитически задачи", подчертава руският лидер. "Защото, ако бъдат подкрепени на едно място, те ще надигнат глава на друго и със сигурност ще ударят онези, които са ги подкрепяли вчера", обяснява той.

Според него обаче Западът не се е вслушал в предупрежденията на Русия, че връзките с терористи са опасно нещо.

Путин разказва как веднъж тайните служби на Русия установили, че бунтовници от Северен Кавказ поддържат преки контакти с хора от тайна служба на САЩ в Азербайджан. "И щом го казах на тогавашния президент на Съединените щати, той - извинете, ще го кажа направо - той ми отвърна: "Ще им сритам задника". А след 10 дни подчинените ми, шефовете на Федералната служба за сигурност получиха от вашингтонските си колеги писмо: "Поддържали сме и ще поддържаме отношения с всички опозиционни сили в Русия. Смятаме, че сме в правото си да го вършим, и ще го вършим и занапред", добавя руският президент.

Русия ще брани своите геополитически интереси. Другите страни трябва да разберат това и да се отнасят с уважение към нея, изтъква Владимир Путин в интервюто си за филма "Президентът".

"Трябва - с уважение един към друг, да търсим баланси, да търсим взаимноприемливи развръзки", казва той.

Путин напомня изказването, приписвано на мафиота Ал Капоне: "Добрата дума, придружена с (револвер, б. ред.) "Смит енд Уесън", действа далеч по-ефективно, отколкото само добра дума". "За жалост, бил е прав", констатира президентът на Руската федерация, цитиран от ТАСС.

Той впрочем уверява, че не се е откъснал от реалността и "напълно може да си представи как би живял извън тази длъжност" - държавен глава на Русия, добавя агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай