Путин и Ердоган съживиха „Турски поток"

Путин и Ердоган съживиха „Турски поток" | StandartNews.com

Строежът на газопровода „Турски поток" от Русия към Турция и Европа може да започне веднага, стана ясно след срещата в Санкт Петербург на президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Събирането бе първото от близо година насам, след като миналата есен отношенията между двете страни рязко се влошиха заради свалянето на руски самолет край сирийската граница. Затоплянето започна едва преди седмици, но Путин и Ердоган дадоха заявка за скоростно нормализиране на връзките и връщането им до нивата от преди конфликта.

След двучасова среща по-рано днес Путин посочи, че строителството на тръбата до турска територия може да започне веднага. За продължаването й към европейските пазари обаче се изчаква, тъй като са нужни гаранции, каза Путин. Запитан от журналисти за промяна в позицията на България по проекти като "Южен поток" и "Турски поток", руският президент отвърна: "Да, сега виждаме и знаем, че българската страна иска да се върне към този проект, но понесохме загуби от отказа на европейците от "Южен поток" и намеренията им не ни стигат. Трябват ни железобетонни гаранции с правен характер. Такива няма."
Ердоган припомни, че Турция купува годишно 28 млрд. куб. м природен газ от Русия (18 млрд. от тях поръчва държавата) и страната му има интерес да ускори реализирането на "Турски поток". Ердоган допълни, че двете страни ще засилят сътрудничеството в отбранителната промишленост. На ядрената централа „Аккую" ще бъде предоставен статут на стратегическа инвестиция.
Путин отбеляза още, че ще започне постепенно сваляне на санкциите срещу турски компании. В началото на срещата той посрещна топло колегата си и му благодари за посещението, а Ердоган го нарече "скъпият ми приятел" и увери журналистите, че "двустранните отношения станаха по-устойчиви на кризи".

Реджеп спасява туризма

Турция предприема необходимите мерки за осигуряване на безопасността на туристите, съобщи президентът Реджеп Ердоган. Целта на страната е отново да се превърне в световна туристическа дестинация, а крайбрежните райони вече „са в безопасност", поясни той. Ердоган изрази и увереност, че ще успеят да върнат руските туристи.„Туризмът сближава нашите народи. Сигурен съм, че в бъдеще, благодарение на пристигането на руснаци, нашето сътрудничество ще се развива", заяви той.

Турция пак предупреди САЩ за Гюлен

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг предупреди САЩ да не се жертват отношенията между двете държави заради базирания в щата Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщи АП. Анкара обвинява Гюлен, че стои зад опита за преврат от 15 юли. „Ако САЩ не пожелаят да ни предадат Гюлен, те ще жертват отношенията си с Турция заради един терорист", бе категоричен Боздаг. Анкара вече няколко пъти поиска от Вашингтон да екстрадира Гюлен.

Анкара издирва 216 военни

216 военни и жандармеристи се укриват след неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли, като сред тях има девет генерали, съобщи турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. Той уточни, че военнослужещите са 186, а жандармеристите - 30. Във връзка с пуча са задържани за разследване 10 чуждестранни граждани, но тяхната националност не се разкрива.
Министърът на правосъдието Бекир Боздаг съобщи днес, че общо над 26 хиляди души са били задържани във връзка с неуспелия опит за преврат. От тях 16 000 са оставени в ареста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай