Путин и Ердоган разчупват леда (ОБЗОР)

Путин и Ердоган разчупват леда (ОБЗОР) | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин ще проведе днес телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, съобщи Кремъл. Това ще е първият пряк контакт между двамата след инцидента със сваления руски самолет над Сирия миналия ноември.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разговорът ще се проведе "по инициатива на руската страна", след като турският президент изпрати до Путин писмо, в което се извинява за инцидента. "С изпращането на писмото на президента Ердоган бе направена важна стъпка към нормализиране на отношенията. За няколко дни не е възможно да се нормализира всичко, но работата в това направление ще продължи", заяви Песков пред журналисти в Москва.

По-рано днес турският премиер Бинали Йълдъръм каза по телевизия TRT, че Анкара е готова да компенсира Русия за щетите по сваления самолет. По-късно обаче той се отрече от тези думи, отбелязвайки, че става въпрос само за извинения.

Руският министър на енергетиката Александър Новак пък заяви, че Русия е готова да осигури необходимите доставки на природен газ в Европа, включително при наличие на интерес по "Турски поток". Проектът за газопровода бе спрян след срива в отношенията между двете страни заради сваления руски самолет. Според Новак в Югоизточна Европа има необходимост както от доставката на допълнителни количества газ, така и от надеждно енергийно осигуряване. "В този смисъл Русия е готова да доставя необходимите количества газ, разполагаме с ресурси и сме, конкурентноспособни.

Затова, ако има съответния интерес сред европейските потребители за развитието на инфраструктурата през Черно море, през страните, които имат излаз на Черно море, безусловно ще осигурим всички доставки, ще сътрудничим", каза той, отговаряйки на въпрос за перспективите на проекта "Турски поток".

В интервю за тв канала "Россия 24" Новак каза, че Москва е готова да реализира проекта за строителството на газопровода "Южен поток", ако Европа гарантира интереса към него. "Нашата позиция е проста.

Тя беше заявена и преди това - ако България и Европейската комисия официално проявят заинтересованост и гарантират, че ще има търсене за построяването на тръбопровода и създаването на такава капиталоемка инфраструктура, от която има нужда, ние сме готови да обезпечим строителството и доставката на необходимото количество газ", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай