Путин готов да работи с всеки нов президент на САЩ

Путин готов да работи с всеки нов президент на САЩ | StandartNews.com

Русия и САЩ са длъжни да си сътрудничат независимо кой ще стане американски президент през 2016 г. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю по програмата "Вести в събота" на руската телевизия.

"Ще работим с всеки ръководител на американската държава, когото избере американският народ", каза Путин. "Ние си сътрудничим не с конкретно физическо лице, сътрудничим си със страната, с една голяма и много влиятелна страна в света", добави той.

Руският президент призна, че отношенията между Русия и САЩ са сложни. "Имаме разногласия в редица области: в областта на сигурността, излизането едностранно на САЩ от системата за ПРО, разминаване по някои въпроси на международния дневен ред", изброи той. Според Путин обаче у двете страни има нещо, което ги обединява, което ги заставя да работят заедно: неразпространението на оръжия за масово унищожение, борбата с международния тероризъм, с престъпността, с бедността на планетата, а също общите усилия така, че световната икономика да стане по-демократична и балансирана, а световният ред - по-демократичен. "Имаме общ дневен ред и ние сме готови да работим с всеки президент, който ще бъде избран", подчерта Путин.

Руският президент също така коментира избора му на читателите на сп. "Тайм" за най-влиятелна личност в света за годината. Путин отбеляза, че се отнася към това равнодушно и добави, че "влиянието на лидера на тази или онази държава може да бъде оценено най-вече по икономическата мощ и отбранителната способност на тази страна". Той благодари на читателите на "Тайм" за "този знак на уважение" - "не по отношение на мен, макар че, разбира се, това е приятно, но най-вече към отношението към Русия".

Световната банка: Най-трудното за Русия отмина

Световната банка е съгласна с руския президент, че върхът на икономическите трудности в страната явно е преминал. Това съобщи вицепрезидентът на СБ за Европа Лора Так, коментирайки за ТАСС мнението на Владимир Путин от пряката му линия в четвъртък. "Той е прав, че най-лошата част от сегашния шок е преминала. Смятаме, че последните два месеца равнището на доверие в икономиката се е укрепило, рублата се повиши благодарение на бюджетната и монетарната политика на руските власти", поясни Так.

Тя обаче предупреди, че Русия я чакат немалко проблеми. Според Так в страната се наблюдава "намаляване на икономическата активност, забавяне на кредитирането". "Все така се запазва голяма неопределеност как ще се променят цените на нефта", изтъкна банкерката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай