Путин: Газовият хъб на границата на Гърция и Турция зависи от Европа

Путин: Газовият хъб на границата на Гърция и Турция зависи от Европа | StandartNews.com

Москва. "Турската икономика расте, партньорите ни поставят въпроса да се увеличат доставките най-вече за вътрешния пазар. Какво, да отказваме ли? Имаме всички договорености с тях, свързани с ценовата формула, с графика на доставките. Ние знаем техните потребности", така реагира руският президент Владимир Путин в рамките на ежегодната си пресконференция на въпрос дали Русия не се поставя в зависимост от Турция със строежа на новия газопровод, който ще замести "Южен поток". 

"Така нареченият европейски газов хъб на границата на Гърция и Турция - това не зависи от нас, а от нашите европейски партньори. Ако те искат стабилни доставки, надеждни, ще го направим. Оттам може да върви газ и към Македония, към Сърбия, към Австрия. Но ако те не искат - няма да го има. Само че по-евтини и надеждни газови доставки от руските няма и в близка перспектива няма да има", категоричен бе Путин.

"Договорът ни с Китай не е неизгоден. Без него не можем да решим въпроса с газификацията на Далечния Изток и Сибир. Разгръщането на Русия на Изток не е свързано с политика, а с развитието на световната икономика", каза още той.

По газовите въпроси Путин не спомена България и отказа от проекта "Южен поток".

Прогнозата на държавния глава за излизане на Русия от кризата можете да прочетете - ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай