Путин: Чернобил бе сериозен урок за човечеството

Путин: Чернобил бе сериозен урок за човечеството | StandartNews.com

Ядрената сигурност никога не е даденост, заяви шефът на МААЕ

Мащабът на чернобилската трагедия бе сведен до минимум само благодарение на себеотрицанието, проявено от специалистите, изпълнявали своя граждански дълг. Това посочва руският президент Владимир Путин в телеграма до участниците в ликвидирането на последиците от катастрофата, съобщи ТАСС.

"Чернобил стана сериозен урок за цялото човечество, а последиците все още се отразяват като страховит отзвук и на природата, и на човешкото здраве. Мащабите на трагедията можеше да са безмерно по-големи, ако не бяха безпримерното мъжество и себеотрицание на пожарникарите, военнослужещите, специалистите, здравните работници, изпълнили с чест своя професионален и граждански дълг. Мнозина от тях жертваха собствения си живот, за да спасят други", се казва в телеграмата, публикувана вчера на сайта на Кремъл. "С пълно право смятаме участниците в ликвидирането на последиците от катастрофата за истински герои и свеждаме глави пред светлата памет за загиналите", добавя руският президент.

Днес се навършиха 30 години от аварията в Чернобилската АЕЦ, разрушила изцяло четвъртия енергоблок от централата. Според експерти това е най-голямата авария в цялата история на ядрената енергетика. Над 115 000 души бяха евакуирани от 30-километровата зона около обекта. В действията за ликвидиране на последиците участваха повече от 600 000 съветски граждани, припомня ТАСС

Ядрената сигурност изобщо не е гарантирана веднъж завинаги, припомни пък шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано в специално комюнике по повод годишнината. "Основната поука от трегидиите в Чернобил и Фукушима за всички, занимаващи се с ядрена дейност - оператори, правителства и регулаторни органи, е, че сигурността никога не бива да се смята за даденост", посочи Амано.

"Нещастните случаи не признават граници, затова е от жизнено значение да се развива ефикасно международно сътрудничество в ядрената сигурност", изтъкна той. След катастрофата от 26 април 1986 г., убила хиляди и заразила част от Европа, международната общност повиши критериите за ядрена сигурност, но въпреки това последва друг голям инцидент - с АЕЦ "Фукушима" в Япония. "Това бе мъчително припомняне, че тежък инцидент може да се случи дори в технологично напреднала страна с вече зряла ядрена програма", отбеляза шефът на МААЕ.

Порошенко призна за стотици хиляди жертви

Стотици хиляди са преките и косвени човешки жертви от трагедията в Чернобил, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко по време на мероприятията за 30-годишнината от ядрената катастроха. "Чернобил показа, че дефиницията за "мирен атом" е достатъчно условна. Той винаги е така опасен, както и самото ядрено оръжие", заяви Порошенко. "Над 115 хиляди жители от Припят и Чернобил бяха евакуирани от домовете си в районите на цялата 30-километрова зона около централата. Над 2300 населени пункта, където живеят над 2,5 милиона души, бяха заразени с радиация.

Трудно е да се разбере, но в 10-километровата зона, навярно, хората никога повече няма да се върнат! Медицината и статистиката не могат да установят точното количество жертви, но преките и косвени човешки жертви, броят на починалите, на инвалидите, се измерва със стотици хиляди", добави президентът.

Въпреки неизброимите жертви и променената среда в периметъра около атомната електроцентрала Порошенко е категоричен, че Украйна нито сега, нито в бъдеще, ще се откаже от атомната енергетика. "Изключително строгите и ефективни мерки за ядрена безопасност трябва да бъдат ключов приоритет в областта на атомната енергетика", заяви президентът. "Ясно е, че нито сега, нито утре Украйна, която диверсифицира доставянето на енергия и се бори за енергийна независимост, ще може да се откаже от атомната. Но в същото време сме длъжни да мислим и за нови технологии и нови алтернативи и нетрадиционни източници на енергия с повишена енергоефективност", заяви Порошенко. По думите му, въпросите за енергоспестяване ще бъдат обсъдени след празниците на заседание на Националния съвет по реформите.

Гигантска арка ще блокира радиацията

В средата на голямата зона за сигурност в Северна Украйна бе построена най-голямата в света наземна подвижна структура, за да се предотврати разпространението на смъртоносната радиация от мястото на ядрената катастрофа в Чернобил през идните 100 години, съобщи Ройтерс.

След трагедията през 1986 г. бе построен бетонен саркофаг за авариралия реактор 4, за да се спре разпространението на най-силната радиация, но от 2010 г. насам започна да се работи по намирането на по-трайно решение. Новата 30 000-тонна арка се вижда от километри. По-късно тази година тя ще бъде изтеглена до мястото, за да блокира радиацията и да позволи останките от реактора да бъдат демонтирани безопасно. "Преминахме през няколко много рискови етапа. Имаме страхове, хора сме, но вече не останаха технически предизвикателства", обяснява Винс Новак, директор по ядрената безопасност в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Банката финансира строежа на арката, възлизаща на 1,5 млрд. евро и привлече дарения от над 40 страни.

Но дори с новото съоръжение зоната за безопасност, която е с площ 2600 кв. км (приблизително колкото Люксембург) до голяма степен ще остане необитаема и затворена за посетители, които нямат специално разрешение. Въпреки това природата около Чернобил изглежда се възстановява. От ръждясалите покриви на изоставените жилищни сгради в Припят - най-близкия до атомната централа град, създаден да приюти работниците от централата, са избуяли дървета и храсти. Купчините обувки и семейните снимки, все още висящи по стените на апартаментите, показват колко много местните жители са бързали да напуснат мястото.

По официални данни жертвите на бедствието са 31, но мнозина други загиват заради ефекттие на радиацията. Точният брой на жертвите и на хората, чието здраве е завинаги увредено заради аварията, са предмет на ожесточени дебати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай