Протест срещу властта с искане за оставки и затвор в Кемерово

Протест срещу властта с искане за оставки и затвор в Кемерово | StandartNews.com

Хиляди руснаци излязоха тази сутрин на протест в сибирския град Кемерово, с население над половин милион души, заради пожара, отнел живота на най-малко 64 души в неделя, предават руски медии. От тях 41 се деца.

Демонстрацията, започнала около 9 ч. местно време (5 ч. московско и българско), продължи часове наред (макар и с по-малко участници). Протестиращите искат да бъде съобщен точният брой на загиналите, да се проведе максимално прозрачно разследване и виновните за случилото се да бъдат наказани. Освен това участниците настояват за оставката на губернатора на Кемеровска област (на която градът е център) Аман Тулеев и други държавни служители.

Митингът им беше пред сградата на областната администрация, предават регионалните издания "Тайга.инфо" и "Газета Кемерова", цитирани от РБК, както и ТАСС и "Интерфакс-Сибир". Някои издания говорят за над хиляда души, други - за около четири хиляди. Според организаторите става дума за "хиляди" участници, без да навлизат в подробности. Според участник в демонстрацията някои смятат да останат на протеста за неопределено време.

Към тях се обърнаха кметът на града Иля Сердюк и заместник-губернаторът Владимир Чернов. Някои от участниците обаче питаха защо не го прави и губернатора Аман Тулеев въпреки обещанието си да се присъедини към колегите си. "Вова и Аман - в затвора!", гласеше един от плакатите, като с него се имаше предвид президентът Владимир Путин, предаде "Ройтерс".

Големият брой загинали се обяснява с пренебрегване на мерките за сигурност. Аварийните изходи били затворени, а охранител очевидно изключил противопожарната аларма по време на смъртоносния пожар. Свидетел разказва през радио БФМ, че цели класове дошли от съседните села, за да гледат филми в мола и че киносалоните са били заключени от придружителите на учениците. Властите задържаха няколко души за разпит, включително и наемателя на помещението, където се смята, че е започнал пожарът, както и ръководителя на компанията, която управлява търговския център.

Най-вероятно огънят пламнал в киносалон или в игралната зала, след което обхванал 1500 кв. м. площ на търговския център. Потушаването му отне 19 часа. Причината за пожара, при който рухна и почти целия покрив на търговския център, все още е неизвестна. Руският следствен комитет каза, че са открити крещящи нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай