Пиян със снегорин уби шефа на "Тотал" (ОБЗОР)

Пиян със снегорин уби шефа на "Тотал" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Самолетът на петролния бос се блъсна в тежката машина при излитане от Москва

Директорът на френската петролна компания "Тотал" Кристоф дьо Маржори и тричленният екипаж на личния му "Фалкон" загинаха, след като самолетът се удари в снегорин на писта на летище "Внуково" в Москва. Станалата през нощта на понеделник срещу вторник катастрофа е по вина на пиян шофьор на снегорина, който чистел пистата. Това съобщи пред агенция ТАСС говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин.

"Вече е установено, че водачът на снегопочистващата машина е бил в алкохолно опиянение. Освен това може би ще бъде взето решение за отстраняване от длъжност на редица сътрудници в летището, докато се извършва разследването", подчерта Маркин. Според него, основната причина за инцидента е не трагична случайност, а небрежност в работата на летищните служби, добави Маркин. Според него, представители на аерогарата се опитват да представят катастрофата на самолета "Фалкон" като "ужасно трагично стечение на обстоятелствата". Но всъщност сблъсъкът между самолета и снегорин на пистата е плод на "престъпно нехайство на длъжностни лица, които не са могли да осигурят съгласуваност в действията на служителите на летището", коментира Маркин.

"Водачът на снегорина Владимир Мартиненко е в предварителния арест за 48 часа и следствието ще поиска в най-скоро време от съда да бъде арестуван", посочи говорителят. Според него, следствието изяснява причинно-следствената връзка между действията на шофьора и трагедията.

Междувременно в руските медии се появиха детайли от инцидента, които не съвпадат с официалната версия на разследването. Съпругата на водача на снегорина задава въпроса защо са изпратили мъжа й на летището, след като там въобще не е имало сняг. Тя твърди, че мъжът й и без друго пиел рядко, а на работното си място никога не си е позволявал да надига чашка. Адвокатът на Мартиненко заяви пред РИА "Новости", че клиентът му е бил трезвен. Той че ще изиска независимо изследване, за да се устонови, че в кръвта на шофьора не е имало алкохол.

Според очевидци на инцидента обаче, снегоринът е участвал в повторното почистване на аеродрума и е излязъл на непозволено кръстовище на две писти, от една от които е излитал "Фалкон" с шефа на "Тотал", предаде РИА "Новости".
Парижката прокуратура също образува наказателно дело за непредумишлено убийство. Във връзка с това в Москва пристигнаха френски дознатели.

63-годишният Дьо Маржори беше на посещение в Москва за участие в заседание на Консултативния съвет за чуждестранните инвестиции в Русия. Под ръководството на видния френски бизнесмен "Тотал" действаше твърде активно в Русия, напомня Интерфакс.

Известието за смъртта на Дьо Маржори потресе Франция. Съболезнования изказаха президентът Франсоа Оланд, премиерът Валс и редица министри. Руският президент Владимир Путин също изпрати до френския си колега Франсоа Оланд съболезнователна телеграма. "В лицето на Кристоф дьо Маржори Русия изгуби един истински приятел, за когото ще пази най-добър спомен", подчертава руският президент. Маржори бе край люлката на много значителни съвместни проекти, положили основата на дългогодишно плодотворно сътрудничество между Русия и Франция в енергийната сфера, подчерта Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай