Отиде си бащата на "Гара за двама"

Отиде си бащата на "Гара за двама" | StandartNews.com

Чест, съвест и благородство вече са забравени в Русия, казваше Елдар Рязанов.

На 88 си отиде големият режисьор, сценарист, поет и драматург Елдар Рязанов. Създателят на някои от най-страхотните класики в съветското и руското кино е бил приет в московска болница на 21 ноември, като преди това е влизал там през септември и октомври, съобщава агенция "Интерфакс". Авторът на шедьоврите "Гара за двама" и "Жесток романс" е починал от сърдечна недостатъчност, е потвърдил неговият внук.

В автобиографията си "НЕзавършена равносметка", която излезе и на българския книжен пазар през 2010-а в тематичната поредица на "Колибри", той признава, че много страда, защото всичките му приятели и колеги, с които е работил през годините, са починали и вече няма с кого да общува.

Рязанов снима около 30 игрални филма - всеки от тях става кинохит, и още поне 15 документалистики. Човечни, виртуозно изпипани и се отличават от масата съветски продукции. Те са особено ценни за онзи период, защото неуловимо насаждат еретични за соца мисли и чувства. Така кинаджията успява да излъчи идеите си в разгара на цензурата - и да завладее както интелектуалците, така и пролетариата. Въпреки че

пропастта между тях е непреодолима

споделят в социалните мрежа почитатели на Рязанов след новината за смъртта му.
Роденият в Самара артист учи в Института за кинематография и първите му ленти са документални. "Не вярвам в Бога, защото по мое време това беше опасно. Роден съм през 1927-ма година, когато в Русия разрушаваха църкви и разстрелваха богослужители. Не бях вярващ, но винаги с уважение се отнасях към вярващите, освен към тези, които под претекст, че вярват, лъжат", признава той. От 1955 г. работи за "Мосфилм" и първата му голяма кинотворба е комедията "Карнавална нощ" от 1956-та. Веднага става ясно, че се е появил талантлив режисьор. Филмът е звезден миг за кариерата на Людмила Гурченко с рекорден успех в разпространението. Ранните комедии на Рязанов "Момиче без адрес" (1957), "Хусарска балада" (1962), "Дайте на тъжния книга" (1964) провокират културтрегерите в епохата на Хрушчов. "Човек от никъде" (1961) е атакуван от съветската цензура, въпреки блестящото изпълнение на Сергей Юрски и Анатолий Папанов. "Пази се от автомобил" (1966) е най-популярната му комедия със забележителните Инокентий Смоктуновски, Олег Ефремов, Анатолий Папанов, Евгений Евстигнеев, Андрей Миронов, Олга Аросева, Донатас Банионис. Всичко е перфектно - оригинален сценарий, прецизна режисура, наблюдателна камера, изключителни актьори. Рязанов

твори в собствен стил

лирическа комедия с лека сатира към съветския живот. "Зиг-заг" е топла човешка история с Евгений Леонов, "Старци-разбойници" е криминална пародия с Юрий Никулин, Андрей Миронов и Евгений Евстигнеев, "Невероятните приключения на италианци в Русия" (1973) е сред най-въртените и до днес негови произведения. Култова през 70-те години на ХХ век става и двусерийната му телевизионна трагикомедия "Ирония на съдбата". През 1977-а Рязанов режисира друг хит - "Служебен роман", където Андрей Мяхков и Алиса Фрейндлих създават незабравим актьорски дует. "Гараж" е силна сатира на стагнацията и липсата на цивилизованост по времето на Леонид Брежнев. Филмът открито визира сериозни проблеми, прикривани зад маската на гръмко афишираните социално "равенство" и "братство" в тогавашното общество, което противно на лозунгите се оказва класово разделено в бита си. Героите и ситуациите са дръзко обрисувани през широка гама от чувства - смешно, горчиво, саркастично, жестоко, манипулативно, глупаво и тъжно.
Елдар Рязанов бе талантлив разказвач и на житейски драми - "Забравена мелодия за флейта" и "Скъпа Елена Сергеевна". "Жесток романс" е наистина гениален филм. Екранната адаптация по пиесата "Без зестра" на Александър Островски е без грешка. Никита Михалков, Алиса Фрейндлих, Лариса Гудзеева, Андрей Мяхков, Алексей Петренко са перфектни. Песните от филма остават като мегахитове. Мелодрамата "Гара за двама" е

съвършен образец на качественото кино

Покъртителната романтична история се развива на фона на жестоко сивото съветско битие. Людмила Гурченко и Олег Басилашвили са суперавтентични.

Елдар Рязанов продължава да снима и през 90-те и в началото на новия век. През 2006-та създава "Андерсен. Фантазия на тема". От 2002-ра е президент на Руската академия за кинематографично изкуство "Ника" и преподава във Висшите курсове за сценаристи и режисьори.

Дълги години Рязанов води тв предаванията "Кинопанорама" и "На гости на Елдар Рязанов". Фаворит на публиката, той печели признанието и наградите на съветски, руски и международни фестивали. Подобно на Алфред Хичкок Рязанов има запазена марка - във всичките си филми режисьорът се явява задължително и като актьор, макар понякога дори за секунди.

Макар и на преклонна възраст, легендарният режисьор откликва и на важни проблеми в обществото и държавата. Миналата година той подписва писмото на руския "Съюз на кинематографистите" в подкрепа на колегите в Украйна и осъждащо "руската военна интервенция в страната". Пак тогава подписва и обръщението на група интелектуалци и подкрепя идеята им да проведат конгрес на тема "Против войната, самоизолацията на Русия и реставрацията на тоталитаризма".

"Вечни човешки понятия като чест, съвест, благородство, искреност, нежност - да, всичко това е забравено в Русия. Одобрявам много от постъпките на Елцин. Но единственото, което не мога да му простя, това е, че си назначи такъв приемник, който най-напред просто вдигна това, което самата история бе съборила - слоят на тези жадни, тъмни хора, които представляваха най-страшните и зли сили в нашата история, зад които стоят тълпи избити, измъчени и окървавени хора", споделя с тъга и гняв Елдар Рязанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай