Олигархът Княз Игор

Олигархът Княз Игор | StandartNews.com

Коломойски създаде частна армия, за да воюва с Русия

Милиардерът сви опашка пред президента Порошенко, но запази бизнес империята си

Урокът как държавата може да смачка и най-голямата бизнес империя, беше показан няколко пъти от Путин. Добър ученик на руския президент се оказа и украинския му колега Петро Порошенко. Битката му с 52-годишния олигарх Игор Коломойски, който беше и губернатор на Днепропетровска област, приключи повече от бързо. Един от най-могъщите бизнесмени в Украйна, притежаващ също солидно политическо лоби и частна армия, отказа да влиза във война с държавния глава. Коломойски подви опашка и подаде оставка като губернатор.
Вероятно този ход ще му спаси засега бизнеса, коментират анализаторите. Всъщност точно бизнесът изостри до краен предел отношенията между Коломойски и Порошенко. Господарят на Днепропетровск се възпротиви на опита на държавата да му отнеме контрола върху компаниите "Укртранснафта" и "Укрнафта". В началото Коломойски игра твърдо и бойците му окупираха офиса на "Укрнафта", за да не допуснат вътре назначения нов директор, сменил протежето на олигарха. Плъзнаха слухове, че въоръжените отряди на богаташа тръгват и към столицата.

Заговори се дори за държавен преврат

В крайна сметка след среща с американския посланик в Киев, Коломойски отиде смирен на среща с Порошенко, след което сдаде губернаторския пост. Запознати с размаха и амбициите на собственика на могъщата групировка "Приват" обаче предвиждат, че след време той ще потърси реванш. Защото Коломойски не понася загубите, а и мисли винаги няколко хода напред, както го е научил любимия шахмат.

Опълчването му срещу президента всъщност е част от водещата се в Украйна жестока борба за енергийните й ресурси и по-специално за петрола, бизнесът, с който има годишен оборот от 5 до 8 млрд. долара, смятат експерти. Коломойски искаше да остане сред главните играчи в разпределянето на печалбите, но амбициите му бяха подкастрени. Засега.

В рейтинга на стоте най-влиятелни украинци, публикуван от сп. "Кореспондент", Коломойски е на 14-о място. А в класацията на сп. "Форбс" за милиардерите той заема 828 място с капитал 2,1 млрд. долара. Твърди се обаче, че посочената официално от олигарха сума е значително по-малка от действителното му богатство, част от което се укрива за избягване на данъците.
Коломойски е роден в Днепропетровск на 13 февруари 1963 г. Майка му Зоя Изаилевна е еврейка, а баща му Валери Григорович е работил в Днепропетровския металургичен комбинат. Съпругата му Ирина е завършила педагогически институт. Игор се дипломира като инженер металург. Двамата имат син Георгий и дъщеря Анжелика.
Коломойски

влиза в бизнеса на 22-годишна възраст

Заедно с Генадий Боголюбов, с когото и досега са партньори, основава компания за внос на административна техника. Седем години по-късно Коломойски става съосновател на търговската "ПриватБанк", в която сега държи 34 % от акциите. Около банката, с чиста печалба 205 млн. долара за 2013 г., се създава финансово-производствената група "Приват", в която влизат над 100 компании и предприятия. Групировката контролира голяма част от нефтопреработвателната промишленост и пазара на дребно на петрол в страната.

Коломойски владее пакети от акции в компаниите "Укрнефт", "Укртатнафта", авиокомпанията ДнепроAавия, Кривойрожкия железодобивен комбинат, Никополския завод за феросплави и др. Собственик на един от най-големите медийни холдинги в Украйна - "1+1 Медия", обединяваща няколко от най-влиятелните телевизии в страната.
Президент е на футболния клуб "Днепър", собственик е на баскетболния "Днепр" и хокейния "Будивелник".
Олигархът е гражданин на три държави - Украйна, Израел и Кипър. От 2008 г. е лидер на Обединената еврейска община в Украйна, а през 2010 г.

е избран за ръководител на Европейския еврейски съвет

Впоследствие еврейската общност доста охладня към Коломойски, след като негови съюзници в яростната политика спрямо Русия се оказаха крайнодесни и неонацистки украински формации.
През март 2014 г. временният президент на Украйна Александър Турчанов го назначи за губернатор на Днепропетровската област, където той управляваше с твърда ръка. Коломойски стана особено популярен по време на конфликта в Източна Украйна с проруските сепаратисти. Тогава той създаде доброволческите батальони "Щурм" и "Днепр", харчейки за тях по 10 млн. долара месечно. Частната му армия по доста брутален начин не допусна никакви брожения на руското население не само в Днепропетровск, но и в Одеска област. Коломойски дори плащаше по 10 хиляди долара премия за всеки заловен или убит сепаратист. В отговор Москва заведе задочно дело срещу олигарха заради организиране на убийства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай