Новият руски танк закъса на репетицията за парада

Новият руски танк закъса  на репетицията за парада | StandartNews.com

Един от танковете от ново поколение - "Армата", закъса по време на генералната репетиция на Червения площад за Деня на победата 9 май и остана срещу мавзолея на Ленин, съобщи Нюзру. Докато бойните машини правеха обиколка покрай Мавзолея на Ленин, двигателят на "Армата" заглъхнал внезапно и машината останала на място, а останалите танкове продължили.

За да бъде изтеглен от площада, организаторите на парада изпратиха специализирана техника, която да го извади на буксир. Операцията обаче приключи без успех и "Армата" остана по средата на площада до края на репетицията. Накрая дикторът на парада обяви, че спирането на танка не е авария, а е било планирано. "Показахме ви как ще се провежда евакуация на военна техника", заяви той. Малко по-късно машината успя да потегли на собствен ход. В репетицията участва министърът на отбраната Сергей Шойгу, който ще приеме парада в събота. По Червения площад преминаха 200 бойни единици от времето на Втората световна война до днес. В небето пък прелетяха 143 самолети и вертолети. Тази година в юбилейния парад ще участват над 16 500 военни, включително от Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Туркменистан, Индия, Монголия, Сърбия и Китай. Заради репетицията бе ограничено движението на транспорта в руската столица, а за 50 мин бе спряна работата на летищата в Москва.

В събота на Червения площад се очакват около 30 държавни глави и премиери, както и генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Великобритания ще бъде представена от внука на Уинстън Чърчил. По случай Деня на победата амнистия вчера получиха 2236 затворници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай