Новак: Не очакваме финансови претенции за "Южен поток"

Новак: Не очакваме финансови претенции за "Южен поток" | StandartNews.com

Москва. "Министерството на енергетиката на Русия не очаква финансови претенции по междуправителствените споразумения, сключени за строителството на "Южен поток"", обяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак пред "Коммерсант".

"Без съмнение спирането на "Южен поток" беше премислено решение, защото такива въпроси не могат да се решават спонтанно. Взимането на решението зависи, включително и от позицията на другата страна, дали тя е готова да изгради алтернативен маршрут. Тази тема беше засегната по време на преговорите в Турция", каза още той.

"Русия разбира, че страните, през чиято територия трябваше да премине газопроводът, са разчитали на инвестиционни проекти, създаване на работни места, увеличение на постъпленията от данъци. Но продължаването на реализацията на проект, за който няма разрешение, е невъзможно. В момента юристите работят над междуправителствените споразумения, подписани през 2008 и 2009 г.", каза енергийният министър, като допълни, че в споразуменията не са уговорени финансови претенции.

Новак коментира и цената на петрола, като заяви, че справедливата цена е около 80-90 долара за барел, а достигането й зависи от това доколко бързо ще могат да се изтеглят от пазара неефективните проекти, предаде РИА Новости.

"Според мен, справедливата цена е в диапазона 80-90 долара за барел, но кога ще бъде достигната, кога това равновесие ще настъпи, тук има различни оценки. Това може да стане след половин година, може би след една. Много ще зависи от това доколко бързо ще бъдат свалени от пазара неефективните проекти, които при ниските цени са нерентабилни", каза Новак в интервю за 'Россия 24".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай