Нова намеса на Русия в турско небе, Анкара се ядоса

Нова намеса на Русия в турско небе, Анкара се ядоса | StandartNews.com

За втори път руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция тази неделя, което накара Анкара отново да извика посланика на Русия, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на турското външно министерство.

В събота Турция каза, че е изпратила два изтребителя "Ф-16", след като руски самолет навлязъл в нейното въздушно пространство в южния окръг Хатай.

САЩ и НАТО отправиха остри критики към Русия за навлизането в събота, а Турция заплаши, че ще отговори, ако бъде провокирана отново, увеличавайки изгледите за пряка конфронтация между враговете от Студената война.

Тя направи същото след навлизането в събота и заяви, че Русия ще бъде държана "отговорна за всеки нежелан инцидент, който може да се случи", ако това се повтори.

Белият дом заяви, че САЩ са сериозно обезпокоени от нарушаването на турското въздушно пространство от Русия, определяйки руските действия като провокация.

"Мисля, че нашето безпокойство е доста основателно, като се имат предвид залозите и деликатността във връзка с руските военни действия в този регион на света", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Държавният департамент заяви, че нарушаването на турското въздушно пространство от Русия е безразсъдно и провокативно.
Според американското външнополитическо ведомство нарушаването на турското въздушно пространство от Русия показва, че е важно да има консултации между САЩ и Русия, отбелязва ТАСС.

"Това може да доведе до авария, грешка и опасност за сигурността на турски пилоти", заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

Инцидентите стават, след като миналата седмица Турция изрази безпокойства във връзка с въздушните удари на Русия в Сирия срещу сили, противопоставящи се на сирийския президент Башар Асад, включително и такива, които се ползват с чуждестранна подкрепа, посочва Ройтерс. Турция и Русия имат различна позиция по отношение на сирийския режим, като Москва подкрепя президента Асад, а Анкара настоява за свалянето му от власт, напомня още агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай