Немцов преди смъртта: Страхувам се, че Путин ще ме убие

Немцов преди смъртта: Страхувам се, че Путин ще ме убие  | StandartNews.com

„Страхувам се, че Путин ще ме убие. Вярвам, че той е виновникът за войната в Украйна". Това е казал убитият снощи Борис Немцов в интервю на 10 февруари за руския сайт "Собеседник".

Според негови приятели той е получавал смъртни заплахи в интернет.

Малко преди да бъде убит Немцов е дал последното си интервю за московско радио „Ехо Москва", осъждайки действията на руския президент Владимир Путин в Украйна и призовавайки за прекратяване на конфликта.

Той призовава слушателите да вземат участие в протест на опозицията в Москва в неделя.

Опозиционерът заявява в интервюто, че на мероприятието в неделя ще настоява „за незабавно прекратяване на войната в Украйна", подкрепяйки позицията на Запада.

Немцов подчертава, че сегашната икономическа криза в Русия е вследствие на „откачената политика" на Путин в Украйна.

„Ключова причина за кризата е агресията в Украйна и последвалите санкции и изолация, Русия беше отрязана от модерните технологии", добавя той.

„Това е ужасен удар за страната. Няма инвестиции. 150 милиарда долара са изтеглените капитали и всичко това е вследствие на тази откачена агресия срещу Украйна", продължава Немцов.

„Повечето хора в Крим искат да бъдат с Русия - това е простата истина. Въпросът не е в това. Въпросът е, че вие не трябва да действате на базата на желанието на някого, а според закона и международните задължения", допълва той.

Искам да видя преследване на корумпирани руски политици, да се намалят военните разходи и да се увеличат парите за образование, подчертава Борис Немцов, но признава, че дълбоко разединената опозиция се бори да бъде чута в страната.

Той е призовал също да се премахне забраната за участие на опозицията в предавания по националната телевизия.

Преди няколко дни в град Ярославъл, североизточно от Москва, той изненада жителите, след като обвини Путин за увеличаващата се инфлация и замразяването на заплатите.

На 10 февруари опозиционерът е дал интервю за сайта "Собеседник", в което той изразява опасенията си, че може да бъде убит от Путин.

Немцов бе засрелян в 23,40 часа на Москворецки мост в центъра на руската столица снощи. Следователи работят по над 5 версии на престъплението. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай