Най-богатите руснаци с $15 млрд. загуби от началото на годината

Най-богатите руснаци с $15 млрд. загуби от началото на годината | StandartNews.com

Москва. От началото на 2014 г. най-богатите руснаци са изгубили близо $15 млрд. сочат данни от индекса Bloomberg Billionaires, следящ изменението на благосъстоянието на най-богатите.

Западните санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна продължават да увеличават натиска върху слабата икономика, пише от своя страна Business Insider, цитиран от investor.bg.

От м. януари до днес 19-те милиардери на Русия са изгубили 14,5 млрд. долара, сочат данни. За сравнение – за същия период 64-те милиардери в САЩ са увеличили богатството си с общо 56,5 млрд. долара.

Алишер Усманов – най-богатият руснак, който натрупа богатството си чрез добив на желязна руда и стомана – е изгубил 2,5 млрд. долара от началото на годината. Така благосъстоянието му се стопи с 13% до 17,7 млрд. долара.

Стоманеният магнат Владимир Лисин пък е изгубил 2,4 млрд. долара, или близо 17% от нетното си богатство. Активите на бизнесмена Андрей Мелниченко олекнаха с около 14%, или с 2,1 млрд. долара.

Негласно руските милиардери заявяват, че най-елитният бизнес кръг в Русия се вбесява все повече от политиката, водена от президента Владимир Путин. Те се опасяват, че курсът на управление ще доведе до още по-тежки санкции.

„Но дори и да не бъдат затегнати санкциите, руската икономика най-вероятно ще пострада сериозно от последните слабости на финансовите пазари и от растящото нежелание на западните компании и банки да правят рискован бизнес", коментира главният икономист на Capital Economics Джулиън Джесъп. „Русия ще опита и ще погледне на изток, но рискът в този случай ще бъде зависим от търсенето на суровини от страна на Китай. Китай ще има цялата власт в този случай."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай