Москва в прегръдката на невиждан от 100 години обилен сняг

Москва в прегръдката на невиждан от 100 години обилен сняг | StandartNews.com

За едно денонощие от улиците на Москва са извозени 1 200 000 куб. м сняг, съобщи днес пред журналисти зам.-кметът Пьотър Бирюков след силния снеговалеж, връхлетял през уикенда руската столица, предаде ТАСС.

"Толкова сняг пада за пръв път от 100 години насам", подчерта представителят на градските власти. Улиците вече са разчистени и работата продължава, уточни той.

В нормални условия за прибиране на подобно количество сняг са необходими 9 дни. Градската управа ще вземе мерки Москва да бъде разчистена много по-рано, макар че в близките три денонощия се очаква да навали още 6 до 8 см сняг, допълни служителят.

От съботната сутрин до 21.00 ч. снощи в Москва натрупа 38 см сняг - повече от месечната норма за февруари, посочи по-рано Бирюков. Заради виелиците в 18 общини на Московска област имаше прекъсвания на електроснабдяването. При скъсване на електропровод от паднало дърво в Москва загина един човек и пострадаха още петима.

В столичния регион и днес остава в сила предупреждение за буря поради силен снеговалеж и вятър. Заместник-кметът призова московчани да използват обществен транспорт, за да може да минава по улиците специалната техника. Освен улиците ще се почистват тротоарите, дворовете и покривите, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай