Москва свали забраната за чартъри до Турция

Москва свали забраната за чартъри до Турция | StandartNews.com

Забраната за чартъри до Турция падна, а авиокомпаниите започнаха да подават заявки за полети, съобщи руското министерство на туризма. Превозвачите получиха съвет да отделят допълнително внимание на сигурността. От Асоциацията на туроператорите на Русия заявиха, че оформянето на първите полети до Турция ще стане за "два-три дни, най-много седмица", съобщи вчера РБК.

В неделя на сайта на правителството бе публикувано подписано от премиера Дмитрий Медведев постановление за отмяна на забраната за чартърти въздушни полети между Русия и Турция. Медведев поръчва да се предприемат допълнителни мерки за осигуряване на транспортна (авиационна) сигурност при осъществяването на полетите". "След падането на забраната авиокомпаниите започнаха да подават заявки в Росавиация за осъществяването на чартърни полети към Турция. Така руските авиационни власти са готови без забавяне да осигурят необходимите условия за това, включително да започнат да издават съответните разрешителни на авиокомпаниите", заяви министърът на транспорта Максим Соколов.

През ноември 2015 г. Русия забрани чартърните полети до Турция заради кризата в отношенията между двете страни, до която се стигна, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач Су-24 на границата със Сирия. Освен това срещу турските компании бяха наложени санкции. След като турският президент Реджеп Ердоган обаче написа извинително писмо на руския си колега Владимир Путин, ситуацията се промени. На 9 август по време на пресконференцията на двамата лидери в Санкт Петербург Путин нарече въпрос на време връщането обема на руския туристически поток в Турция на нивата отпреди кризата. Той напомни, че в края на юни в Русия вече бе отменена забраната за продажба на туристически пакети за страната. По думите на Путин Русия получила от турските си партньори гаранции за сигурността на туристите, а подновяването на чартърните полети било само въпрос на време.

Потокът на руските туристи в Турция може да бъде възстановен, но не в пълен обем, чак през лятото на 2017 г. Това е мнението на шефа на комисията на Думата по икономическата политика Анатолий Аксаков от партия "Справедлива Русия". "Тези обеми, които бяха преди две години, няма да се върнат", смята депутатът, цитиран от ТАСС. Според Аксаков причината за това е най-вече в неспокойната обстановка в Турция, където "имаше опит за държавен преврат с активни бойни действия, освен това се активизира международният тероризъм". "Това, без съмнение, подтиска желанието за пътуване дотам", смята шефът на комисията. Подобна прогноза даде и първият зам.-шеф на комисията по транспорта Михаил Брячак. Той очаква, че пред октомври чартърните полети ще бъдат изцяло пълни, но ще са по-малко на брой отколкото преди. "Турция няма да си върне пълния обем руски туристи. Дори да успее наполовина, това ще е оптималният резултат", смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай