Москва спря евродепутати за погребението на Немцов (ОБЗОР)

Москва спря евродепутати за погребението на Немцов (ОБЗОР) | StandartNews.com

Европа поиска международно разследване на покушението

Хиляди руснаци се простиха във вторник с убития опозиционер Борис Немцов. На погребението му обаче не бяха допуснати някои европейски политици. И докато светът се прощаваше с Немцов, се появи версия, че зад убийството му стои чеченски командир, чиято цел била да дестабилизира Русия.

Чужди служби искали да разклатят Русия, твърдят от следствието

Зад убийството на опозиционера Борис Немцов стоят чеченецът Адам Осмаев и украинските тайни служби. С такава версия излезе във вторник руското следствие.

Вестник "Известия" писа, цитирайки източници от следствието, че убийството на Немцов, застрелян с четири куршума в петък в центъра на Москва, е дело на Осмаев, който е учил в британски университет. Той е обвиняем в заговор за убийството и на президента Владимир Путин и се намирал в украински затвор. Киев отказал да го екстрадира към Русия, а не след дълго станало ясно, че Осмаев се бие в батальон доброволци на страната на украинското правителство. Според някои източници той командвал батальон чеченци, носещ името на Джохар Дудаев. Според "Известия" целта на убийството на Немцов била да се припише вина на Путин и да се дестабилизира политическата ситуация в Русия. Въпреки че са разследвани и други версии за смъртта на Немцов, следствието вече има доказателства за участието на украинските тайни служби, твърди вестникът.

Говорителят на руското следствие Владимир Маркин заяви, че по всички версии за убийството на Немцов се водят следствени действия, разпитват се свидетели, иззети са веществени доказателства, прегледан е запис от охранителна камера, назначени са редица съдебни експертизи, сред които - медицински, балистични и други. Неизвестно остава как убийците, които са използвали три коли, са проникнали в строго охранявания център на Москва.

Във вторник следствието възстанови събитията от целия ден на Немцов, преди да бъде убит. Той посрещнал приятелката си Анна Дурицкая на летището, прекарал с нея деня в апартамент, след това отишъл на интервю, а накрая двамата вечеряли заедно. След вечерята Немцов освободил шофьора си и двамата с Дурицкая тръгнали пеш, след което го застигнали куршумите на убийците.

Междувременно във вторник германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще призове Русия да гарантира свободата на словото след "сериозното и тъжно" убийство на Немцов. "Очакваме да бъде направено всичко необходимо за изясняването на това убийство. Надявам се и ще изразим това ясно, че искаме различно мислещите в Русия да имат възможност да се изразяват", каза Меркел.

Европейската народна партия пък призова да се проведе независимо международно разследване на убийството на Немцов. Това става ясно от специална резолюция на ЕНП, приета по време на заседанието на Политическата асамблея на партията в Брюксел. В резолюцията е записано още, че ЕНП призовава ЕС да вземе под внимание убийството на Немцов, когато подготвя бъдещи санкции срещу Русия. В документа се поднасят и дълбоки съболезнования към семейството на Немцов, неговите приятели, членовете на опозицията и руския народ.

Пуснаха любовницата му да се върне в Киев

Основната свидетелка по делото за убийството на политика Борис Немцова - Анна Дурицкая, бе пусната от руското следствие да се завърне в Киев при болната си майка. Анна е украинска гражданка и бе до политика в нощта на убийството му в центъра на Москва в петък. Украинските дипломати в руската столица са й предоставили цялото необходимо съдействие за нейното завръщането у дома.

23-годишната манекенка категорично отхвърлила версията за убийство от ревност, въпреки че е имала връзка и с украинския депутат Юрий Береза, който е командир на полка "Днепър-1" от Националната гвардия, съобщава руският сайт "Наша версия". Анна станала фотомодел, докато била студентка в Киевския университет. Тя обаче не успяла да се наложи в този бранш и се опитала да се издигне като актриса. И там не й провървяло. Силата й обаче били мъжете.

Обама критикува Русия

Убийството на опозиционния политик Борис Немцов е знак за влошаващия се климат в Русия, където гражданските права и свободата на медиите бележат отстъпление в последните години. Това заяви американският президент Барак Обама по повод убийството на Немцов. "Случилото се явява симптом за влошаване на ситуацията най-малкото в самата Русия", добави той. Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува изявлението му, като каза, че думите на Обама трябва да останат на неговата съвест, тъй като не успял да се формулира достойно.

Шофьорът на снегорина затънал в дългове

Шофьорът на снегорина, който, според някои от версиите, е попречил на охранителна камера да запише убийството на Борис Немцов, напуснал работа веднага след покушението, съобщи РЕН.ТВ. Диспечерите твърдят, че Сергей Б. отработил последната си смяна и казал, че напуска.

Журналисти от телевизията успели да се срещнат и разговарят със Сергей Б., който карал въпросния снегорин във фаталната нощ. 44-годишният мъж обаче за пореден път отказал да отговаря на въпросите и единственото, което казал, е, че не желае да си спомня нищо. В момента на убийството неговият снегорин бил в непосредствена близост до мястото, като е чистил едната лента на платното. Пред следователите Сергей заявил, че не е видял нищо и разбрал, че нещо се е случило, след като разпознал украинската манекенка Анна Дурицкая, на която помогнал да извика Бърза помощ.
След започнатото разследване били разпитани и познати на шофьора, които потвърдили, че дни преди убийството при Сергей често идвали представители на колекторски фирми, които оставяли предупреждения и искания за незабавно изплащане на многобройните му дългове. Според съседка на Сергей той бил женен пет пъти и цял живот работил като шофьор.

Снегоринът му прегражда пътя на единствената камера, насочена към местопроизшествието, и така не се вижда точно моментът, в който килърите разстрелват Немцов.

Москва спря евродепутати за погребението

Хиляди чакат на километрова опашка да се простят с опозиционера

Хиляди руснаци се наредиха на над километрова опашка, за да си вземат последно сбогом с убития преди дни руски опозиционер Борис Немцов. Във вторник той бе погребан в московското Троекуровско гробище, където са и тленните останки на Анна Политковская.

За да го съпроводят в последния му земен път, дойдоха членове на неговото семейство, съпредседателят на партията на Немцов РПР-Парнас Михаил Касянов и десетки обикновени хора. По-рано Немцов бе опят, както повелява православният обичай. Аплодисменти изпроводиха ковчега с тленните останки на руския политик, който премина по улиците на столицата.

Поклонението приключи, преди всички да успят да влязат в траурната зала в център "Сахаров", където бе ковчегът с тленните останки на опозиционера. По стените на залата бяха поставени снимки, проследяващи живота на Немцов. Край ковчега му бе неговата майка, 87-годишната Дина Ейдман, с черна забрадка. По ирония на съдбата 3 март бе нейният рожден ден. Опашката пред залата бе километрична и част от присъстващите започнаха да скандират церемонията да бъде удължена, но организаторите казаха, че роднините на Немцов са твърде изморени. Тогава хората започнаха да предават цветята от ръка на ръка напред по веригата, за да може онези, които са по-напред, да ги поставят на ковчега. Когато траурната лимузина тръгна, много от събралите се започнаха да аплодират и да викат "Русия ще бъде свободна" и "Героите не умират". Иля Яшин, един от най-близките сподвижници на Немцов през последните години, едва сдържаше сълзите си. "Боря се разплати с живота си за своите идеали, той си отиде като герой. Ние ще завършим неговото дело и ще направим така, че Русия да стане страна, с която той би се гордял", каза Яшин.

Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев не присъстваха на поклонението. Руската администрация реши да изпрати на церемонията двама вицепремиери и министъра на селското стопанство. Путин бе представен от своя представител в парламента, а Медведев изпрати венец. Сред хората, дошли да се простят с убития Немцов, бяха съпругата и дъщерята на първия руския президент Борис Елцин - Наина Елцина и Татяна Юмашева, политици, бизнесмени и общественици като Ирина Хакамада, Никита Белих, Григорий Явлински, Владимир Рижков, Михаил Прохоров. Присъстваха посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт, както и посланици на европейски държави, бившият министър-председател на Великобритания Джон Мейджър. Той призова да се проведе възможно най-прозрачно разследване на обстоятелствата около убийството на Немцов. Да се прости с политика дойде и шефът на "Росатом" Сергей Кириленко.

В същото време стана ясно, че европейски политици не са успели да отидат на погребението. Входна виза била отказана на шефа на полския Сенат. Бившата латвийска министърка на външните работи Сандра Калниете, която сега е европейски депутат, пък заяви, че гранична полиция не я е допуснала да влезе в Москва от летище "Шереметиево". Единственият действащ чужд министър, който присъства на траурната церемония, бе литовският външен министър. На поклонението не бе допуснат и опозиционният лидер Алексей Навални, тъй като съдът отказа да го пусне от ареста. Бившият световен шампион по шах Гари Каспаров, който живее в САЩ, заяви, че не може да се върне в Русия за погребението от съображения за сигурност.

Убийците се измъкнали за 4 минути

Предполагаемите убийци на Борис Немцов са се измъкнали от местопрестъплението за около 4 мин. Това става ясно от записите на камерите, които проследяват пътя на автомобила след стрелбата. Ясно се вижда, че след убийството колата минава на червен светофар точно в 23 часа 31 минути и 48 секунди. След като се качва на Големия каменен мост, колата пропуска неочаквано изскочил на пешеходната пътека човек, след което се престроява в най-лявата лента. След това обаче колата променя посоката и се отправя по улица "Охотний ряд". Така в 23 часа 34 минути и 21 секунди автомобилът с убийците се губи сред потока коли от камерите. Обявената след разстрела на Немцов операция "Блокада" не даде резултат и колата не е открита, съобщиха от следствието.

Порошенко го награди посмъртно с орден

Борис Немцов бе посмъртно награден с украинския "Орден на свободата" от президента на Украйна Петро Порошенко. "За нас, украинците, Борис завинаги ще си остане руски патриот и приятел на Украйна. С живота си Борис Немцов доказа, че това може да се съчетае, ако човек го желае", подчертава Порошенко на сайта на президентството. В информацията на ТАСС за наградата се напомня за заеманите в миналото от Немцов високи постове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай