12:25 ч.

10.09.17

3 мин.

0

2

0

Москва празнува с 5 000 артисти и 300 сцени

от Оля Ал-Ахмед |

Москва празнува с 5 000 артисти и 300 сцени

Оля Ал-Ахмед, наш пратеник в Москва, Русия


 


Руската столица отбеляза по впечатляващ начин своята 870-годишнина. По традиция празникът се отбелязва в първата събота на септември. Началото беше дадено с грандиозен концерт на Червения площад, в който на сцената с появиха всички звезди на Русия. В церемонията по откриването участва лично президентът Владимир Путин заедно с кмета на Москва Сергей Собянин. След официалната част и поздравленията всички участници в концерта изпяха заедно химна на Москва. Центърът на града този път беше украсен тематично в стила на 1923-1924 години със серия от оригинални текстилни орнаменти, дело на художниците-дизайнери Варвара Степанова и Любов Попова. Но истинската украса на града бяха милионите хора със знаменца в ръка и картонени корони със символите на града на главите си. Децата с нетърпение очакват този ден заради множеството атракциони , които се построяват за една нощ в центъра. Екип от професионални дизайнери и скулптори измайсториха 200 арт-обекта в столицата, в която се проведоха над хиляда мероприятия за двата почивни дни. Всяка година ул. "Тверская" се затваря и се превръща в арена на културата и спорта. Тази година традицията също беше спазена. Акцентът бяха спортните постижения. Освен макетните паметници с рекордите на Москва , в центъра бяха изградени множество игрища за волейбол, футбол, тенис, баскетбол. Всеки можеше да се пробва в скокове по дължина и височина и да постави личен рекорд. Цялата улица "Тверская" бе оградена с витрини на историята, а грандиозното балетно шоу на площад „Манежная" предизвика истински фурор. На 300 сцени се качиха над 5000 певци и артисти. Тържествата започнаха от 10 часа сутринта и продължиха до 22 часа вечерта. На огромната заградена водна площ на Манежния площад сърфисти демонстрираха уменията си да се борят с вълните. Атракцията събра стотици хора, за които наистина бе събитие да усетят полъха на вятъра и биенето на вълните на централния площад. По приблизителни данни тази година празникът е бил посетен от 6.5 милиона души, пише РИА Новости. Хиляди полицаи следиха за реда на площада и по оживените места на Москва.  Метрото и останалият обществен транспорт работеха денонощно. Тържествата продължиха със същото темпо и в неделя, следвайки руския девиз: „Гулять, так гулять!". Песни и танци съпровождаха буквално всеки ъгъл на руската столица. 50 ресторантчета, открити специално за празника, предлагаха кулинарни специалитети. На всеки ъгъл се продаваше великолепния автентичен руски сладолед „Пломбир", към който даваха подарък – книжна корона със символите на Москва. Освен в самият център бяха организирани празненства в 19 парка. В кината безплатно се прожектираха филми, посветени на Москва и нейните успехи и постижения във всички сфери. На площад „Пушкин" пред Болшой театър се проведоха редица спортни състезания. Мащабните мероприятия в Москва бяха цял ден и завършиха точно в 22 часа, когато започна грандиозен салют с 500 залпа.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Dsl · 14:52 · 13.09.2017
Москва - най-великата столица в света!
Потребител · 07:13 · 12.09.2017
Браво на Путин!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент