Лавров: Западът цели руският народ да се обърне срещу властта

Лавров: Западът цели руският народ да се обърне срещу властта | StandartNews.com

Москва. Западът не крие какво цели със санкциите срещу Русия – основната цел е да бъде навредено на руската икономика, народът да се обърне срещу управлението, усещайки колко е лошо да се живее при сегашната власт, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. "Комерсант", цитирано от БГНЕС.

По отношение на действията на Запада и САЩ срещу Русия заради кризата в Украйна Лавров изтъкна, че те са елементарна интерпретация на на международното право и тези действия не са въз основа на заложените в устава на ООН принципи на колективна сигурност, а чрез навързване всичко и всички свои възгледи по принципа "Ще правя каквото си искам и който е съгласен ще получи поощрение, а който не е съгласен – ще бъде подложен на други мерки за принуда". По думите му това е сериозна заплаха за световния ред, опит за запазване доминиращата позиция на историческия Запад – в дадения случай на САЩ – в света.

Целите за преодоляване на сегашните явления в икономическата и финансова система на Русия били формулирани от президента Владимир Путин в посланието му до Федералното събрание и проведените след това срещи с правителството, е оценката на Лавров. В тази връзка руското МВнР е задължено първо да се погрижи за създаване на благоприятен политически климат в отношенията със задграничните партньори за развитие на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, очерта задачите на подчиненото му ведомство руският дипломат №1. Той постави на второ място изпълнението на международните задължения в областта на търговията, икономиката и свързаните с тези области руски партньори. Целта е икономическите фактори на Русия да не бъдат дискриминирани на пазарите на съответните страни и правата им да се спазват."Това, което виждаме сега във връзка с едностранните ограничения, наложени от САЩ, Европейския съюз и няколко други държави, е определено нарушение международните норми /в това число и редица правила на Световната търговска организация/ и на декларираните от западни специални концептуални подходи към развитието на международното икономическо сътрудничество.

Мнението на Лавров за санкциите е, че те в икономически план са насочени към това, да бъдат обезсилени конкурентите. Що се отнася до политическото направление санкциите са насочени да нанесат неприемливи щети на руската икономика, така че народът да усети колко лошо живее при сегашното управление. Според него голяма част от руснаците в момента разбирали в какъв период се намира Русия и какви цели имат пред себе си тези, които подкрепят засилването на натиска срещу страната му. Лавров отказа да прави прогнози за възможното развитие на санкциите през 2015 г.

Русия ще следи как ще бъде реализиран приетият от Конгреса на САЩ закон "За поддържане на свободата в Украйна", който дава на президента на САЩ правото да прави или не различни неща. "Ще наблюдаваме как ще изглежда всичко на практика", допълва Лавров.

Според руският външен министър сближаването на Украйна с НАТО се дължи до голяма степен на създаденото в народа от украинското ръководство очакване за такива неща. По думите му от ръководството в Киев нагнетява русофобски настроения и на практика е обявило война на всичко руско в Украйна още от държавния преврат и последвалите го събития. Според Лавров Москва усеща привързаността на украинския президент Петро Порошенко към споразуменията от Минск и желанието му тези договорености да бъдат изпълнени. Пак в тази връзка Лавров каза: "Преди дни международната неправителствена организация "Амнести интернешънъл" заедно с други такива излезе със заявление, в което изрази силно безпокойство от препятствията, които поставят пред доставката на помощи за югоизточните райони на Украйна батальоните "Айдар" и "Днепр". И допълни, че създадените и финансирани от олигарха Игор Коломойски и други хора батальони не се подчинявали на централната власт в Киев.

Лавров отказа да дава определение на това койв Украйна принадлежи към "партията на войната" и кой – към "партията на мира", защото подобни понятия са доста условни. И посъветва украинските ръководители да разберат и осъзнаят отговорността си за съдбата на страната. "Ако някои от тях заявяват, /както беше правено навремето на Балканите/, че ще отвоюват териториите и ще потъпкат със сила народното недоволство, то мисля, че водят страната си към поредната катастрофа. И не става дума за това кой ще победи в тази война. Става дума, украинският народ да успее да се договори на основата на откритостта, което предполага участието на всички региони и всички национални групи /там има не само руснаци, но има и унгарци, румънци, българи/ с участието на всички политически сили съгласувана с конституцията реформа, която би позволила на всички тях да живеят в една държава при взаимно уважение на езиците, традициите, културата; и всеки от тези региони да може да избира сам ръководителите си, а не да получава наместник от Киев, както и да избира сам свое законодателно събрание."

Що се отнася до структурата на Украйна, Лавров отрече Москва да се опитва да обвърже Украйна с някакво определение – федерация, децентрализация. И уточни, че в разговор с него държавният секретар на САЩ Джон Кери казал, че е необходима децентрализация и цитира английската дума devolution. Лавров я преведе като "спускане на пълномощията надолу". Той допълни, че е невъзможно човек да си представи в югоизточна Украйна да бъде отбелязван като празник рождения ден на Бандера. Но, добави Лавров, "вече разбираме, че в Западна Украйна гледат на 9 май не в тези исторически отенъци, към които сме привикнали ние и преобладаващата част от жителите на Югоизточна Украйна".

Въпрос дали Русия ще участва в предстоящата донорска конференция на Еврокомисията догодина, Лавров контрира с отговор, че Москва вече е взела участие в множество едностранни такива събития и през последните години на Украйна от Москва били дадени ориентировъчно 33-34 млрд. долара като субсидии. И изрази съмнение, че тази донорска конференция ще може да догони направеното от Русия. По думите му Русия стимулирала европейците по-скоро да проведат форума.

"Ние разбираме, че има правила, които изискват конференцията да започне работа след получаването на доклада от мисията на МВФ. Тази мисия си замина и не остави нищо след себе си. Сега е Рождество Христово. Не зная как те мислят да работят. Ако нашите западни партньори поддържат нещо по-активно, то това, което става в Украйна през февруари – по своята същност е държавен преврат – и ни убеждават, че трябва да обединим усилията си, отговорът ни е "Много ви моля". Просто защото само ние полагаме усилия за това дали Украйна да реши най-тежките си икономически проблеми. Тези въпроси се обсъждат директно, в това число от президентите Владимир Путин и Петро Порошенко. При нас са налице много взаимосвързани икономики, промишленост, винаги е имало много плътно взаимодействие в енергетиката. Възникващите във връзка с кризата въпроси от практиката се обсъждат и решават от президентите. Но Западът засега не предприема нищо, освен някакви незначителни субсидии, кредити или просто гаранции за износ. При това положение "топката" е в тяхното поле. И тази "топка" е доста голяма."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай