Лавров: Захлаждането със САЩ ще е дълго

Лавров: Захлаждането със САЩ ще е дълго | StandartNews.com

Където се намеси Вашингтон, там винаги настъпва хаос, заяви министърът

Настъпилият период на захлаждане между Русия и САЩ ще бъде дълъг. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на откритата си лекция по въпросите на външната политика по проекта "Граждански университет" на партия "Единна Русия". Относно отношенията между двете страни Лавров заяви, че те не могат да бъдат определени като нова студена война, но определено на този етап са достигнали дъното.

"Този период, настъпил в нашите отношения, ще бъде дълъг не само защото украинската криза ще отнеме известно време и всички ще трябва да мислим за обединяване на усилията си в конструктивно русло, а не в руслото на едностранните санкции. Той ще бъде дълъг и затова, че общата преоценка на американците на тяхното място в света, осъзнаването от тях на това, което се случи през последното десетилетие, ще изисква време", заяви Лавров. "Убедени сме, че засилването на конфронтацията в Евроатлантическото пространство води до задънена улица. Опитите да се осигури европейската сигурност без Русия, дори против Русия, са обречени на провал и това е доказано от историята", каза още Лавров.

Той посочи, че антируските санкции на ЕС са били приети под натиск от САЩ след подписването на примирие в Украйна и основната им цел е била да затвърдят "лидерството" на Вашингтон. Той обвини американците, че използват Украйна като дразнител между Русия и ЕС. Според него, от нивото на взаимодействие със САЩ зависи "напредъкът в търсене на решаване на множество международни проблеми, следователно американците не може да не разбират, че в техен интерес е Русия да им бъде съюзник".

Според него САЩ са си присвоили правото да се месят във вътрешните работи на други държави под лозунга за защита на човешките права. "Практиката показва, че където и да са се месили американците, там винаги настъпват разруха и хаос. Само колективна работа от самото начало може да бъде успешна и да осигури устойчиво взаимодействие", каза още Лавров. Той посочи, че Русия последователно ще разяснява утопичността на опитите за връщане към еднополярен свят. Според него светът преминава през период, когато се сменят епохите.

Той обясни също така какво правят в Донбас руските офицери. Външният министър каза, че те оказват помощ в създаването на разграничителна линия между двете страни във въоръжения конфликт. Той каза още, че Русия подкрепя правителствата в Ирак, Сирия и други страни от региона -"включително чрез мащабни доставки на оръжия и бойна техника" - в борбата им срещу ислямистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай