Лавров: Тъжно е, че за година президентство на Тръмп отношенията ни не се подобриха

Лавров: Тъжно е, че за година президентство на Тръмп отношенията ни не се подобриха | StandartNews.com

Тъжно е, че за една година на президентство на Доналд Тръмп отношенията на САЩ с Русия не се подобриха в сравнение с онова, което бяха по времето на Барак Обама. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за Евронюз.

Отношенията дори се влошиха в известна степен, допълни той, визирайки конфискацията на дипломатическо имущество на Русия в САЩ, което, според него, противоречи на Виенските споразумения и на принципите, на които се основава американската конституция и американското общество.

Лавров припомни, че Тръмп е обещал по време на предизборната си кампания да развие нормални отношения с Русия, основаващи се на взаимното уважение и изгода.

Сергей Лавров
Снимка: Reuters
Говорейки за отношенията със САЩ, Лавров каза, че сътрудничеството между двете страни за Сирия продължава, въпреки, че е много трудно. Той припомни, че зоната за деескалация в южната част на страната е била създадена с участието на Русия, САЩ, Йордания и работи много добре, но предстои да се приложи изтеглянето на всички сили, които не са сирийски, от този район.

По повод турската операция в Африн, Лавров припомни, че още от началото на ангажимента си в Сирия, американците са на страната на кюрдите и пренебрегват позицията на Турция, а именно, че тя смята някои групи в Сирия за еманация на Кюрдската работническа партия и поради тази причина ги е сложила в списъка си с терористичните организации. „Турците повториха, че ще попречат с всички средства на кюрдите да поемат контрола на границата между Сирия и Турция. Но през този период американците постоянно въоръжаваха и то доста масивно кюрдските сили и игнорираха турската позиция. Като си играеха с кюрдския въпрос само в една част от региона, САЩ показаха, че това е една много опасна игра. Една игра, която може да доведе до големи вълнения в много страни, в които живеят кюрдите", каза Лавров. „Трябва да помислим за начина, по който да гарантираме равенство на кюрдите в настоящите граници на страните, в които те се намират, вместо да се опитваме да предизвикваме вълнение в целия район, както бе направено през миналия век от нашите западни колеги", каза той.

На въпрос дали Русия вижда в Турция и Иран съюзници в изготвянето на обща политика за влияние в Близкия изток, след като трите страни са постигнали споразумение за Сирия, Лавров каза, че трите страни искат да свършат „онова, което бе започнатото в Сирия, по времето, когато администрацията на Обама стана напълно некомпетентна при изпълнение на споразуменията между Москва и Вашингтон за прекратяване на огъня". „Следователно ние нямахме друг избор, освен да работим с онези, които държат на обещанията си", каза Лавров.

Руският първи дипломат каза още, че присъствието на САЩ на международната сцена се развива все повече във военната област при управлението на Тръмп. Лавров припомни, че „американците са в Сирия, където никой не ги е канил, в Афганистан, където те бяха поканени, но в продължение на 15 – 16 години присъствието им не донесе нищо, производството на дрога се умножи десетократно, а терористичната заплаха продължава да съществува". Той припомни още, че в Ирак сега американските сили разширяват присъствието си, след като при Обама се бяха изтеглили и че военните учения на САЩ в Югоизточна Азия са се увеличили доста отвъд необходимото, за да се възпре севернокорейската заплаха. А американският противоракетен щит в Полша и Румъния, в Южна Корея и в една интересуваща се от него Япония поражда проблеми не само за Русия, но и за Китай.

Руският министър каза, че нуждите от енергийни ресурси в Европа нарастват и че те могат да бъдат удовлетворени, благодарение на проекти на Русия с Европа. Разговорите за необходимост да се избегне зависимостта от руския газ са политическа игра, чиято цел е да се разруши по един изкуствено начин естественото икономическо партньорство на Русия с Европа, смята Лавров.

За Балканите министърът напомни, че те са исторически партньори на Москва и Русия е положила много усилия, за да гарантира сигурността и независимостта на много балкански държави по време на Руско-турската война, Първата световна война и Втората световна война. Той припомни, че в последните години Русия има много добри отношения със Сърбия и Словения, че има добър диалог с Македония, че неотдавна паузата в отношенията с Хърватия е била прекъсната. Той каза, че ситуацията в Черна гора поражда безпокойство и има опити да се използва тази стана в антируската борба и добави, че членството в НАТО на Черна гора ѝ е било наложено. „Няма практически страна на Балканите, където американският посланик заедно с европейските посланици, да не е поискал от ръководство да престане да дружи с Русия", каза Лавров и допълни, че Русия не иска никога от нейните партньори на Балканите или на други места да спрат да развиват отношенията си с дадена страна. „Това е фундаменталното различие между нашата външна политика и външната политика на Запада".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай