Лавров: Искат да свалят Путин със санкции

Лавров: Искат да свалят Путин със санкции | StandartNews.com

Главната цел на санкциите на Запада срещу Русия е смяната на режима. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на заседание на Съвета по външна и отбранителна политика в Москва, цитиран от Нюзру. По думите му тази цел се декларира публично. "Заявява се, че санкциите трябва да се направят такива, че да разрушат икономиката и да предизвикат народни протести... Западът еднозначно показва, че не иска да принуди промяна на политиката, а иска да се предизвика смяна на режима", цитира ТАСС думите на Лавров. "Когато преди се въвеждаха санкции, тогава аз още работех в Ню Йорк, срещу Северна Корея, Иран и други страни, то това се правеше по такъв начин, че да не нанасят ущърб, бяха само по елита и не нанасяха вреда на социалната сфера и икономиката", посочи руският първи дипломат. По думите му още преди украинската криза във въздуха се е усещало, че отношенията между Русия и Запада се приближават към момента на истината. "Нашите партньори заиграха ва банк в Украйна, погазиха собствените си демократични принципи, подкрепиха екстремисти", заяви Лавров, добавяйки, че са искали да заставят Москва да преглътне унижението.

Русия не се отказва от контактите с Европа. "Никой не възнамерява "да стреля в крака си" и да се откаже от сътрудничество в Европа. Но всички разбират, че "business as usual" вече е невъзможен", подчерта Лавров. Отношенията, които е имало между Русия и Европа в досегашния им вид, вече са невъзможни, а и не са нужни на Русия. Лавров припомни, че досега според тези отношения Русия "е била длъжна да направи това или онова". И изтъкна, че не се наблюдава никаква изолация на Русия по света.

Шефът на руската дипломация обясни и защо САЩ воюват с джихадистите от "Ислямска държава", заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН. Според него "САЩ не искат мандат от ООН срещу ИД, за да не фиксират статута на президента на Сирия Башар ал Асад" и това му го бил казал американският държавен секретар Джон Кери. Така излизало, че Асад се явява фактор, привличащ терористите, което е "абсолютно извратена логика", коментира Лавров. Той изтъкна, че "американците са си говорили и си говорят с талибаните, когато това им е необходимо". И попита риторично защо подходът към Сирия не е също толкова прагматичен.

Водещите страни в света трябва отново да седнем на масата и да предоговорим принципи на международните отношения на основата на взаимната зависимост, смята руският външен министър. Според него в новата рамка, както и да се нарича, тя трябва да е на основата на Устава на ООН и в нея да са отразени основните, законни интереси на всички основни играчи. Нещо, което руският президент Владимир Путин заявил на форума във Валдай преди месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай