И Путин с коалиция срещу джихадистите

И Путин с коалиция срещу джихадистите | StandartNews.com

Руският президент предлага съюз на Дамаск, Багдад и кюрдите за борба с "Ислямска държава"

Руският президент Владимир Путин предложи алтернатива на водената от САЩ и съюзниците им коалиция срещу "Ислямска държава". Идеята му е армията на режима на Башар Асад, ираската армия и кюрдските милиции в двете раздирани от конфликт държави да обединят усилия срещу джихадистите. А това да стане под егидата на ООН.

Тази визия Путин изложил на САЩ и страните от Персийския залив, съобщи руското Външно министерство. Планът бил предложен на срещата в Доха между външните министри Сергей Лавров и Джон Кери. В текста се казва, че става дума за "създаване на широк антитерористичен фронт на съгласувана международноправна основа с цел да се изгради надеждна преграда срещу терористите в Сирия, Ирак и другите страни в района".

Путин щял да представи идеята си в изказването си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември. В Доха Лавров не пропуснал да критикува САЩ за коалицията им срещу "Ислямска държава" заради това, че я направили със съгласието на Багдад, но не попитали Дамаск. Което според Лавров е "нелегитимно и контрапродуктивно". Освен това според руския първи дипломат част от обучаваните от американски инструктори бойци преминавали на страната на джихадистите. А подкрепата на авиацията за сирийската опозиция "само усложнява борбата срещу тероризма".

Първа
US подкрепа
от въздуха

Както бяха обещали, САЩ вече са осигурили въздушна подкрепа на умерената сирийска опозиция. Американски изтребители са ударили в петък позиции на на джихадистката групировка "Джебхад ан Нусра" в отговор на нейно нападение срещу бунтовническата група "Нова Сирия". "Трябва да действаме, за да защитим "Нова Сирия", която обучихме и оборудвахме", заяви говорителят на Пентагона Бил Ърбън. Според Ройтерс при ударите е загинал един човек. Американското правителство започна програмата си за обучение на бунтовници през май, като целта бе да бъдат обучени 5400 души, които да се борят с екстремистите вътре в страната и така да са съюзник на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай