Газпром изкупи "Южен поток"

Газпром изкупи "Южен поток" | StandartNews.com

Руският концерн вече притежава 100% от акциите на компаниите по проекта

Руският газов концерн "Газпром" сключи споразумение с компаниите "Ени", "Винтерсхал" и "Е Де Еф" да изкупи от тях 50% от акциите на "Саут Стрийм Транспорт". Това гласи съобщение на руската компания, цитирано от ТАСС. Така "Газпром" става притежател на 100% от акциите на компанията.

Делът на "Газпром" в "Саут Стрийм Транспорт" бе 50%, на италианската "Ени" - 20%, а на френската "Е Де Еф" и германската "Винтерсхал" - по 15%.

"Във връзка с това, че получаването на разрешения за "Южен поток" е трудно предсказуемо, а икономическите последствия от протакането на неговата реализация за неопределено време не се поддават на разчет, участниците взеха решение да закрият проекта", коментираха от германската компания продажбата на пакета. "Саут Стрийм Транспорт" бе съвместна проектна компания за строителството на морския участък на газопровода "Южен поток", който трябваше да мине по дъното на Черно море.

Русия не очаква да бъдат предявени финансови претенции по междуправителствените споразумения, сключени за строителството на газопровода "Южен поток", заяви преди дни министърът на енергетиката на страната Александър Новак. На 1 декември президентът Владимир Путин обяви, че Русия няма да строи "Южен поток", който по думите му не е желан в ЕС. Шефът на "Газпром" Алексей Милер пък отбеляза, че проектът повече не е актуален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай