Ердоган и Путин си стиснаха ръцете

Ердоган и Путин си стиснаха ръцете | StandartNews.com

Президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха за пръв път след влошаване на отношенията между двете страни след инцидента със свален руски самолет през есента на 2015 г. Двамата държавници си стиснаха ръцете преди старта на разговорите. 

Путин заяви по време на срещата, че и двете страни държат на възобновяване на отношенията помежу си, предаде ТАСС.

„Вашият опит, въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в Турция, ми говори, че ние всички искаме да възобновим диалога помежду си и отношенията си в името на интересите на руския и на турски народ", сподели Путин на Ердоган. 

Той потвърди принципната позиция на Москва срещу антиконституционните действия във връзка с опита за преврат в Турция, предават Фокус и Интерфакс.

„Искам още веднъж да кажа, че това е принципна позиция. Ние винаги категорично сме били против подобни опити за неконституционни действия", заяви Путин. „В тази връзка искам да изразя надежда за това, че под ваше ръководство турският народ ще се справи с този проблем и редът и конституционната законност ще бъдат възстановени", добави руският президент. Путин припомни, че е бил един от първите, позвънили на Ердоган след опита за преврат.

На свой ред турският президент отбеляза, че позвъняването на Путин е зарадвало не само него, но и целия турски народ. Той увери руския си колега, че възнамерява да укрепи демокрацията в своята страна. "Нашият народ стои против всякакви опити за преврат желае демокрация, за което ясно свидетелства денят, в който бе организиран митинга за демокрация в Истанбул", добави Ердоган.

Той подчерта, че сътрудничеството между двете държави ще допринесе за разрешаването на редица регионални проблеми. 

В региона очакват изключително много от политическа гледна точка от нас с вас. Вярвам, че нашето сътрудничество ще допринесе много за разрешаването на много проблеми в региона", заяви Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай