Ердоган готов да спре газта от Русия

Ердоган готов да спре газта от Русия  | StandartNews.com

Турция има алтернативи на Москва за строежа на първата атомна електроцентрала и вноса на газ в страната. Това  предупреди турският премиер Реджеп Ердоган, на фона на увеличаващото се напрежение между държавите заради конфликта в Сирия.

Русия строи първата АЕЦ на Турция в град Акую, край Средиземно море – проект на стойност 20 млрд. долара, който трябва да подобри енергийната независимост на Анкара.

Турция е един от основните вносители на руски газ и двете държави обединиха сили по нов проект за строеж на тръбопровод под Черно море - „Турски поток". Въпреки това Ердоган, който в момента пътува към Япония, предупреди Москва, че такова сътрудничество е поставено на риск заради руските въздушни удари в Сирия и нарушаването на турското въздушно пространство от руски военни самолети. „Загубата на Турция ще донесе значителни загуби за Русия", каза той като допълни, че „други биха могли да построят АЕЦ „Акую", ако руснаците не го направят". Той допълни също, че Москва вече е инвестирала 3 млрд. долара в проекта и „в този случай Русия е тази, която трябва да действа с повече благоразумие". Според Ердоган не е изключено Турция да се насочи и към други източници за доставките си на природен газ. „Ние сме клиент номер едно на Русия за природен газ. Ако е необходимо, Турция може да взема природен газ от много други места", заяви държавният глава.

„Натъжени сме, че Русия действа по начин, който може да предизвика загубата", допълни той. По-рано тази седмица Ердоган отново предупреди руския си колега Владимир Путин, че рискува да загуби Турция като приятел, ако Москва продължи да се държи по същия начин в Сирия. Турция и Русия са на противоположни позиции по отношение на конфликта в страната. Докато Анкара настоява за свалянето от власт на президента Башар Асад, то Москва е един от основните му съюзници. Отношенията между двете държави се влошиха, след като миналата седмица Русия започна осъществяването на въздушни удари срещу цели в Сирия, които ще помогнат на войските на властта в Дамаск. В същото време руски самолети на два пъти нарушиха въздушното пространство на Турция в края на миналата седмица. По време на посещение в Анкара през декември 2014 г. Путин обяви, че двете държави ще построят газопровода „Турски поток", който да пренася руски газ към Европа под Черно море, заобикаляйки Украйна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай