Египет и Русия подписаха оръжеен договор за $3.5 млрд.

Египет и Русия подписаха оръжеен договор за $3.5 млрд. | StandartNews.com

Кайро. Русия и Египет са постигнали предварително споразумение за закупуване на оръжие на стойност $3.5 млрд. от Москва, предаде Интерфакс, цитирайки Александър Фомин, ръководител на Федералната служба за военно-техническото сътрудничество на Русия.

Той направи своето изказване на изложение на военна техника в Южна Африка. Фомин не сподели подробности около сделката. РИА Новости отбелязва, че най-вероятно става дума за доставка на противовъздушни установки и артилерия.

Русия е вторият по големина износител на оръжия в света. Москва от известно време опитва да подобри тези си взаимоотношения с Египет, след като влошаването на отношенията между Кайро и Вашингтон сложи край на голяма част от военното сътрудничество между двете страни.

Ръководителят на "Рособоронекспорт" – държавно предприятие, което се занимава с износ на оръжия – обяви, че фирмата получава много поръчки за оръжие независимо от санкциите, наложени на Москва вследствие на кризата в Украйна.

"С днешната сделка общата стойност на поръчките ни е 38.7 милиарда долара. Това е едно от най-добрите постижения на "Рособоронекспорт" през последните години", заяви Анатолий Исайкин пред репортери на изложението.

САЩ и ЕС наложиха санкции срещу руската оръжейна индустрия и забраниха износа на военна техника и инструменти с потенциална двойна употреба за руски фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай