Британците обвиниха Путин, че има „основна” вина за отравянето на Скрипал

Британците обвиниха Путин, че има „основна” вина за отравянето на Скрипал | StandartNews.com

„Владимир Путин има „основна" вина за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му", заяви британският министър на сигурността Бен Уолъс, цитиран от „Асошиейтед прес".

Вчера британската прокуратура повдигна обвинение на двама руснаци, които са заподозрени за опита за убийство на семейство Скрипал. Обвинението смята, че има съществени доказателства за повдигане на обвиненията на Александър Петров и Руслан Боширов.

Британският премиер Тереза Мей вчера заяви, че обвинените руснаци са агенти на ГРУ – Главното разузнавателно управление.
„Путин е отговорен дотолкова, доколкото той е президент на Русия и неговото правителство контролира, финансира и ръководи военното разузнаване – ГРУ", посочва Уолъс. Пред БиБиСи министърът коментира по-рано, че на практика няма човек, който категорично да заяви, че Владимир Путин не е замесен в отравянето с „Новичок". „ГРУ определено не взимат решенията сами", коментира Уолъс.

Междувременно стана ясно, че Лондон може да прибегне до кибератаки срещу Русия и забрана за влизане на нейни граждани на територията на Великобритания в отговор на отравянето през март тази година в Солсбъри на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, за което британското следствие обвинява Москва.

Според информация на „Дейли Телеграф", ответните мерки на Лондон могат да включват „кибератаки, шпионаж и забрана за влизане на отделни лица". „Кремъл трябва да почувства, че не може да действа безнаказано. Русия трябва да види, че има цена за това, което прави", пише вестникът.

"Таймс" на свой ред пише, че британският премиер Тереза Мей се готви за „кибервойна срещу руските шпионски мрежи". Целта на тези действия на британското правителство в киберпространството са нарушаване на комуникациите на Главното управление (наследник на ГРУ) на ГЩ на руската армия, което Лондон смята за отговорно за отравянето в Солсбъри, както и изолиране на неговите източници на финансиране.

„Великобритания ще противостои на „враждебната дейност" на Русия с помощта на законни средства, с които разполага", заяви по-рано днес заместник-министърът на вътрешните работи по въпросите на сигурността Бен Уолъс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай