62 загинаха при самолетна катастрофа в Русия

62 загинаха при самолетна катастрофа в Русия | StandartNews.com

Катастрофа на пътнически самолет при кацането му на летището в град Ростов на Дон в Русия доведе до смъртта на всички 62 души на борда.

Инцидентът е станал в 2:50 минути българско време. Информацията беше потвърдена от руските власти.

Самолетът на нискобюджетната компания „Флай Дубай" (Fly Dubai) е осъществявал полет от емирството. Лошите атмосферни условия в района и грешка на екипажа са сред възможните причини за инцидента, съобщава ТАСС.

„При кацането си на летището, самолетът „Боинг 737-800" се е разбил. На борда му е имало 55 души. Всички са загинали", съобщиха от регионалния център на руското министерство за извънредни ситуации.

По-късно властите в Русия потвърдиха за 61 жертви, сред които са и 6-те члена на екипажа на полета. "На борда на самолета е имало най-малко 3-ма чужденци, но повечето загинали са жители на Ростовската област и съседни региони", заяви губернатора на областта Василий Голубьов пред руските медии.

Загинали са 18 мъже, 33 жени, 4 деца и 7 члена на екипажа. "Неделя ще бъде обявена за ден на траур в областта", обяви губернатора.

В момента на мястото на инцидента работят представители на всички оперативни служби. Летището в Ростов на Дон е затворено, като в следващите няколко часа няма да е възможно кацането и излитането на самолети от него.

Следственият комитет на Руската федерация вече е започнал проверка по случая. Към мястото на инцидента е отпътувал и министърът на транспорта.

Собствено разследване е назначила и авиокомпанията „Fly Dubai", съобщава РИА-„Новости", цитирани от БГНЕС. Справка на ТАСС в интернет показа, че съответният самолет е собственост на компанията от 2010 година и последно е минал технически преглед при производителите „Боинг" през 2011 година. Информацията все още не е потвърдена от авиокомпанията.

Най-вероятната причина остават силния дъжд и вятър по времето на инцидента. „Имало е налично предупреждение за циклон – влошени метеорологични условия и силни пориви на вятъра до 22-27 метра в секунда. Самолетът не е могъл да кацне от първия път заради усложнените условия, а при втория му опит настъпва катастрофата", твърди източник на ТАСС в правоохранителните органи.

Руската агенция се позовава на информация в портала Flightradar24.com, според който след първия опит за кацане, самолетът е кръжал близо два часа над летището. „По предварителни данни, при опита за кацане самолетът се ударил в земята, получил се е взрив и самолетът се е разпаднал на части", заяви за ТАСС представител на Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и справянето със стихийни бедствия.

Постройките на летището и пребиваващите в тях хора не са пострадали. Оперативен екип от психолози на министерството е изпратен на летището в Ростов на Дон. Специалистите работят с близките на загиналите, които са очаквали тяхното кацане. "Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е потресен от информацията за катастрофата и мислите му са със семействата на жертвите", заяви говорителят му Фархан Хак, цитиран от ТАСС.

По 1 млн. рубли за семействата на загиналите в Ростов

Руският президент Владимир Путин изказва съболезнованията си към близките на загиналите в самолетната катастрофа в Ростов на Дон. Той е дал указания на губернатора на Роствоска област и министъра на гражданската отбрана и извънредните ситуации приоритет в действията на властите да бъде грижата за опечалените семейства.

Това заяви говорителят на руското президентство Димитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Всяко от семействата на руските жертви ще бъде обезщетено с по 1 млн. рубли, съобщи по-рано губернаторът на Ростовската област Василий Голубьов.

Последните думи на пилота на разбилия се самолет

Руският новинарски портал DonDay.ru публикува вероятния запис от последните преговори между диспечерите на летището в Ростов на Дон и пилота на разбилия се рано тази сутрин самолет Боинг 737.

Разговорът се води на английски език, а участниците в него обсъждат технически подробности, свързани с кацането. Нито в гласа на пилота, нито в гласовете на дежурните в диспечерската кула не се долавя притеснение.

Началото на разговорите е в 3:31 ч. московско време, когато самолетът за втори път се е опитал да се приземи - с двучасово закъснение, заради лошите метеорологични условия.

Ето и записа, публикуван от новинарския портал:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай