$5 милиона за главата на Немцов

$5 милиона за главата на Немцов | StandartNews.com

Фаталните куршуми били произведени преди 30 години, показва следствието

Убийството на Борис Немцов е било заснето от 4 камери едновременно. Следователите са получили кадри от тях няколко минути след изстрелите. От тях ясно личи, че покушението е добре подготвено и платено. Това твърди в интервю за kp.ru ветеранът експерт от Главното управление за борба с организираната престъпност (ГУБОП) към МВР на Русия Александър Олегин. Както се знае, водещият руски опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов бе убит в центъра на Москва около 23,40 ч местно време в петък. Той бе застрелян близо до Кремъл, докато вървял по Големия Москворецки мост заедно с приятелката си - украинския модел Анна Дурицкая. Тя е жива.

Според Олегин поръчителят на убийството може да се е охарчил за такова престъпление с 5 млн. долара. "За посредниците и изпълнителите по веригата надолу ще има по не повече от 200 000. Това обаче са прилични пари за ликвидирането на човек, който често скита пеша и без охрана по улиците. Разходите им са били не повече от 20 000 долара - за откраднатите коли и придобитото оръжие", посочва спецът. В. "Коммерсант" пише вчера, че изстреляните по Немцов 9-милиметрови патрони (4 от куршумите тях се оказват фатални) били произведени между 1986 г. и 1992 г., което според полицията е свидетелство, че убийците са непрофесионалисти. От друга страна, посочват разследващите, екзекуцията била подготвяна дълго. "Начинът, по който е изпълнено убийството, показва, че поръчителят е поставил строги изисквания - разстрелът да е колкото се може по-близо до Червения площад и да е максимално кървав", посочва Олегин.

Три са версиите, около които работи разследването - провокация с цел дестабилизация на политическата обстановка, ислямско-екстремистка версия, свързана със събитията в Украйна, както и битова версия заради търговската дейност на Немцов. Полицията направи и фоторобот на килъра - мъж с ръст 170-175 см, нормално телосложение, късо подстриган, тъмнокос, облечен със сини дънки и кафяво яке. Според свидетелските показания убиецът е избягал със сребриста кола ВАЗ-21102 с осетински регистрационен номер, който също е известен. Обявена е награда от 3 млн. рубли, или малко над 60 000 евро, за всяка ценна информация, която доведе до залавянето на убиеца.

Говорителят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков, каза, че държавният глава е нарекъл убийството "жестоко", че то "има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер". "Подлото убийство на Немцов ще бъде разследвано с цялата строгост на закона, за да не могат виновниците да се изплъзнат от отговорност", заяви пък руският външен министър Сергей Лавров.

"Убийството на Немцов ни лишава от надеждата, че в Русия е възможен мирен преход от диктатура към демокрация", коментира Гари Каспаров. Гросмайсторът заяви, че няма да присъства на погребението на Немцов днес от съображения за собствената си сигурност. От години той живее в изгнание в Швейцария. Друг опозиционен лидер - Алексей Навални, който е под домашен арест, подаде молба в съда да го допуснат да отиде на траурната церемония.

60 000 на шествие в Москва

Хиляди участници събраха шествията в памет на убития руски опозиционер Борис Немцов в различни градове на страната. Според московската полиция, цитирана от Интерфакс, в столицата са дефилирали 16 000 души, организацията "Бял брояч" говори за 51 600 участници, а организаторите на траурната процесия - за 50-60 000, отбелязва Би Би Си. Съобщава се за около 50 задържани по различни обвинения, като само 9 от тях останаха да пренощуват в участъка. Сред задържаните бе и украинският депутат Алексей Гончаренко от парламентарната група на партията "Блок на Петро Порошенко". Първоначално източник заяви, че задържането му има връзка с разследването, което е започнато в Русия относно пожара на 2 май 2014 г. в Одеса. След това стана известно, че Гончаренко е арестуван за неподчинение на полицията. По-късно той бе освободен.
Демонстрации, но много по-малобройни, имаше също в Санкт Петербург, Екатеринбург, Казан и други градове.

Джон Кери: Не знаем нищо за покушението

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че американското разузнаване няма никаква информация за това кой стои зад убийството на руския политик Борис Немцов. "Нямаме информация. Дори и да имахме, нямаше да правим коментари. Но ние нямаме", заяви Кери в интервю за Ей Би Си. Той призова за "цялостно, прозрачно и истинско разследване, насочено не само към опит да намерят извършителите, но и потенциалните поръчители на убийството".

Според Кери Немцов е искал подобряване на отношенията между Русия и другите страни.
"Ние сме дълбоко натъжени от убийството му и се надяваме, че властите ще проведат надеждно разследване, за да разберат кой стои зад покушението", заяви ръководителят на американската дипломация.

Маргарет Тачър хвали пазарните му реформи

Политическата кариера на Немцов минава от вицепремиер до опозиционер

Борис Немцов бе един от критиците на властта в Русия и един от известните руски опозиционери. Твърди се, че 87-годишната му майка Дина неотдавна го предупредила, че има предчувствие, че ще бъде убит. "Кога ще спреш да критикуваш, ще те убият за това", казала майка му, цитирана от в. "Дейли Мейл".

55-годишният Немцов има дълга история в политиката. Завършва висшето си образование със специалност физика в Държавния университет в Горки - град, преименуван след 1990 г. на Нижни Новгород. През 1985 г. става доктор по физика и математика. До 1990 г. работи като изследовател в Научноизследователския радиофизичен институт в Горки. За пръв път силно показва гражданската си позиция след трагедията в Чернобил, когато създава протестно движение в своя роден град, което успява да предотврати строителството на нова атомна електроцентрала. Издига се при управлението на Борис Елцин, а международна известност придобива, след като е забелязан от Маргарет Тачър. Тя хвали пазарните му реформи при посещение в Нижни Новгород, където като губернатор в началото на 90-те г. той провежда смели реформи. Програмата му си спечелва името "Лаборатория за реформи", която води до значителен икономически растеж в региона. От 1997 до 1998 г. е вицепремиер с ресор енергетика по времето на Елцин. Възходът в политическата му кариера приключва година по-късно с настъпването на икономическата криза. Впоследствие се превръща в опозиционер на Путин. През януари 2011 г. е осъден на 15 дни затвор, след като е арестуван по време на демонстрация за неподчинение на полицията. Немцов създава множество опозиционни движения, след като напуска руския парламент през 2003 г. и се превръща в един от най-острите критици на властта. Написал над 60 академични труда. Според някои той е един от най-известните евреи в Русия. В мемоарите си обаче Немцов разкрива, че тайно е приел православието. Политикът, който е баща на четири деца, напуска съпругата си Раиса Ахметовна и през последните години живее с украинския модел Анна Дурицкая.

Приятелката му: Не видях килъра

Приятелката на Борис Немцов, 23-годишният украински модел Анна Дурицкая, проговори вчера за първи път след убийството. Това стана пред руския тв канал "Дождь", като интервюто бе проведено по скайп и телефон.

Дурицкая разказа, че във фаталната вечер двамата с Немцов вървели пеша по Большой Москворецкий мост, след като се срещнали в Bosco Cafe в универсалния магазин ГУМ. Младата жена не забелязала нищо необичайно. Немцов бил застрелян на моста, но тя не успяла да види лицето на убиеца. "Не знам откъде се появи стрелецът, всичко стана зад гърба ми", казва Дурицкая. След като изстрелите проехтели, тя се обърнала и видяла отдалечаващ се автомобил със светъл цвят, но не забелязала нито марката му, нито регистрационния номер. Полицията пристигнала след обаждане на жената. Тя веднага била отведена за разпит. "Разпитваха ме до сутринта, не помня къде".

Анна е под 24-часова охрана в квартира на свои приятели в Москва. Твърди, че охранителите й пречат да излиза и да ходи където и да е без тях. Не разбира защо не я пускат да си замине за Киев, след като не е нито заподозряна, нито обвиняема. "Следователите ми казват, че за мен не е безопасно да напускам Москва", добави тя.

Дурицкая иска да се върне в Украйна при майка си, която е болна. Анна изключва версията политикът да е убит от ревност към нея. "Не смятам, че това може да е причината", заяви тя и добави, че нито към нея, нито към Немцов е имало заплахи. Тя няма да ходи на погребението на политика, защото не й позволяват да напуска квартирата. Майка й Инна пък смята, че се прави опит да се свърже смъртта на Немцов с конфликта в Украйна. Тя твърди още, че Анна не е правила аборт и че е била силно влюбена в Немцов.

Спецченгета и камери на погребението днес

Стотици полицаи ще охраняват Сахаровския център НА 03 МАРТ, където ще се проведе заупокойната служба, и Троекуровското гробище, където ще бъде погребан Борис Немцов. Министерството на вътрешните работи на Русия подготвя извънредни мерки за сигурност. От сутринта спецченгета ще оглеждат подготовката за траурната церемония онлайн, на видеокамери. Около 200 полицаи, 100 от които от спецчастите, ще бъдат на мястото, където хората ще се прощават с Немцов, предаде lifenews.ru.

Министерството на вътрешните работи разработваше специален план за обезпечаване на сигурността по време на литургията. Церемонията в Сахаровския център ще започне в 10,00 ч. местно време. В 15,30 ч ще е погребението. Много политици, в това число и от чужбина, ще пристигнат за панихидата. Сред тях ще са председателят на парламента в Полша Богдан Борусевич и кметът на Рига Нил Ушаков.

Източник от полицията пък съобщи, че убийците на Немцов са се придвижвали с автомобил ZAZ Chance, украинско производство. Колата е намерена в Москва, в салона и имало косми от коса, които са дадени за експертиза. Първият собственик на колата - московчанка, била разпитана, но нищо съществено не казала, защото продала автомобила много отдавна. Не се споменава кой е станал новият й собственик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай