Жертвите в Газа минаха 1200, Хамас отхвърля примирие

Жертвите в Газа минаха 1200, Хамас отхвърля примирие | StandartNews.com

Газа. Продължава израелската офанзива в ивицата Газа. „Най малко 13 души са загинали вследствие на паднали снаряди в Джабалия, северната част на Ивицата Газа", заяви говорителят на палестинските медицински служби Ашраф ал-Кудра. 11-годишно момиче е загинало вследствие на паднал снаряд в северната част на Ивицата Газа, а 16-годишно момиче е загинало при бомбардировка в централната част на анклава. При въздушен удар в град Хан Юнис са загинали 9 души, принадлежащи към едно семейство, един мъж е убит от израелските сили за сигурност в град Рафак, съобщи АФП. Така броят на загиналите в автономния район достигна 1237 души. Повечето от тях са цивилни.

Снощи ивицата Газа преживя една от най-тежките бомбардировки от началото на конфликта, която доведе до спиране на работата на единствената електроцентрала в анклава. Аварията остави без ток и вода тясната палестинска територия, в която живеят милион и 700 хиляди души.

Междувременно военното крило на палестинската организация Хамас отново отхвърли възможността за примирие, докато не спрат ударите на Израел и не бъде вдигната блокадата. Ръководителят на военното крило на Хамас Мохамед Деиф заяви, че неговата групировка няма да спре сраженията срещу Израел, докато не бъде вдигната блокадата на Ивицата Газа, пише Times of Israel. „Израелските войници се изправиха срещу нашите воини, които са единни и жадни за кръв. Непоколебимостта на палестинския народ ще ни донесе победа на бойното поле. Врагът изпраща своите войници на сигурна смърт", заяви Мохамед Деиф. „Няма да има примирие в Ивицата Газа, преди да бъде сложен край на израелската агресия и да бъде вдигната блокадата. Ние няма да приемем никакви компромиси", добави ръководителят на военното крило на Хамас.

Лидерите на Аржентина, Бразилия, Венецуела и Уругвай осъдиха непропорционалното използване на сила от страна на Израел в Ивицата Газа и призоваха за прекратяване на огъня, предаде РИА Новости. Съответното комюнике е подписано в хода на провеждащата се в Каракас среща на МеркосурВ документа южноамериканските лидери изразяват дълбока загриженост от влошаването на хуманитарната обстановка в Ивицата Газа и призовават за спазване на нормите на международното право. Освен това Аржентина, Бразилия, Венецуела и Уругвай призовават за незабавна отмяна на блокадата на Ивицата Газа, устойчиво прекратяване на огъня и възстановяване на диалога. Лидерите на страните от Меркосур подчертаха, че отхвърлят „всички насилствени действия срещу цивилното население на Израел" и изразиха подкрепа към усилията на ООН и Египет по постигане на мир в региона. Чили и Перу изтеглиха посланиците си в Израел заради военната операция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай