Започна сухопътната операция за освобождаването на Мосул

Започна сухопътната операция за освобождаването на Мосул | StandartNews.com

Тази нощ в Ирак е започнала сухопътната операция за освобождаването на Мосул от "Ислямска държава". Според иракски медии, числеността на атакуващите части надвишава 60 хиляди войници, прикривани от въздуха със самолети на водената от Съединените щати международна коалиция.

Подкрепа на армията оказват и антитерористични подразделения и местни милиции като кюрдски формирования, шиитските милиции и въоръжени отряди на сунитски племена. По линията на фронта са стоварени стотици единици тежка техника и артилерийски оръдия, съобщава БНР.

Във връзка със започналото настъпление ООН изрази притеснението си за сигурността на населението на Мосул и заяви готовност за предоставяне на убежище на 60 хиляди души в лагери и обекти за временно настаняване. Очаква се върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди да представи план за справяне с евентуална бежанска вълна от Мосул. Градът е окупиран от бойци на групировката през юни 2014 година и е смятан за тяхна столица, а живеещите в момента там над 1 милион души са държани като заложници от над 6 хиляди бойци на ИД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай