Започна хуманитарната мисия в Хомс

Започна хуманитарната мисия в Хомс | StandartNews.com

Дамаск. ООН и хуманитарните агенции се надяват да доставят храна и лекарства за цивилното население, попаднало в капан в сирийския град Хомс.

Конвоите за помощ трябва да да влязат в събота, на втория ден от тридневното прекратяване на огъня в Хомс между правителствените сили и бунтовниците, предаде Би Би Си.

Първата малка група от цивилни сирийски граждани е напуснала обсадения сирийски град Хомс, предаде АФП. Това е пърият път от юни 2012 година, в който на някого е позволено да напусне Стария град, който е почти напълно унищожен от въздушни удари и артирелийски обстрел.

Съгласно постигнатото споразумение, жените, децата и мъжете над 55 години могат да бъдат евакуирани, след което сирийското правителство е обещало да позволи доставянето на хуманитарна помощ на тези, които ще останат в града.

Най-малко два автобуса евакуираха първите 35 цивилни. Държавната телевизия на Сирия информира, че цивилните били използвани като жив щит от терористични групировки, въпреки че армията обсажда от средата на 2012 г. десетина квартала в Стария град на Хомс.

Руското външно министерство каза, че посолството на Русия в Сирия е изиграло важна роля за споразумението, постигнато в преговори между местните власти и регионалния координатор по хуманитарните въпроси на ООН в Сирия.Властите в Хомс заявиха, че сред цивилните, които ще бъдат евакуирани, има главно деца, жени, стари хора и ранени. В града под обсада се намират около 3000 жители, които страдат от остър недостиг на основни продукти.

По-късно сирийската телевизия съобщи, че първият автобус с мирни жители, евакуирани от Хомс, е пристигнал в сборен пункт.

В хуманитарната операция участват не само сътрудници на Сирийския арабски Червен полумесец (САЧП) и ООН. На пункта са се събрали представители на обществеността в Хомс, включително мюсюлмански шейхове и християнски свещеници. Духовни водачи и старейшини призоваха за скорошно възстановяване на мира и спокойствието в града.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че САЧП има линейки на местата за пристигане на евакуирани от Стария град на Хомс и е откарал един пациент за лечение, посочва Ройтерс.

МКЧК каза, че не участва в операцията, и добави, че доброволци на САЧП не са влизали в града.

Конвоят с хуманитарната помощ за жителите на Хомс ще влезе утре в старата част на централния сирийски град, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки Елизабет Бирс, говорителка на Световната програма на ООН по прехраната. "Конвоят ще влезе утре. Камионите са готови", каза тя.

Говорейки за започналата евакуация на гражданското население от Хомс, Бирс разказа, че хората се извозват с автобуси от града, до който почти две години нямаше хуманитарен достъп заради ожесточените боеве между бунтовниците и правителствените сили.

На жителите на Хомс се доставя висококалорична храна - консерви, нахут, тахан, плодов сок, гризини, каза Бирс. Тя обаче не можа да посочи колко точно хора са успели вече да напуснат града и колко от тях са възрастни хора, жени и деца. Засега нямаме такава информация, операцията продължава, добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай