Втори ден Турция обстрелва позиции на кюрдите в Сирия

Втори ден Турция обстрелва позиции на кюрдите в Сирия | StandartNews.com

Втори ден армията на Турция обстрелва позиции на въоръженото крило на сирийската кюрдска партия „Демократичен съюз" (PYD) в отговор на стрелба от тяхна страна по територията на Турция.

Има напрежение на турско-сирийската граница. Загинали са двама кюрдски бойци, предаде РИА Новости, позовавайки се на информация от военни източници на телевизия NTV.

Въоръжените сили на Турция и занапред ще отвръщат на обстрел от страна на сирийските кюрди, уточняват източниците.

Вчера турската артилерия обстрелва позициите на кюрдските милиции в авиобаза „Минех" и в близко до базата село. Турският премиер Ахмет Давутоглу коментира, че това е ответна мярка във връзка със заплаха за границите на Турция от страна на PYD и поиска те да напуснат позициите си северно от Алепо.

Вашингтон призова Турция да прекрати ударите и кюрдите да не се възползват от хаоса. Ние призоваваме сирийските кюрди да не използват тази сложна ситуация за поемането на контрол над нови територии", каза прес-секретарят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби. „Ние също така отчетохме съобщенията за артилерийската стрелба от турската страна на границата и призовахме Турция да прекрати тези обстрели", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай