Върнаха смъртната присъда в Пакистан

Върнаха смъртната присъда в Пакистан | StandartNews.com

Талибани взривиха 2 бомби и в девически колеж, няма пострадали

Пакистанският премиер Наваз Шариф вдигна в сряда мораториума върху смъртното наказание за случаи, свързани с тероризъм. Това стана ден след като талибани нахлуха в училище в град Пешавар и зверски убиха 132 дeца и деветима възрастни, съобщи Ройтерс.

Говорителят на премиера Мохиудин Уани заяви, че Шариф е одобрил решението, взето по-рано от комисия, съставена от министри. "Панелът реши, че мораториумът трябва да бъде вдигнат. Премиерът одобри", каза Уани.

Шариф също каза пред всички парламентарни партии, че Пакистан ще поведе война срещу тероризма. Страната наложи забрана за смъртни наказания през 2008 г. Според правозащитни организации около 800 от 8000 затворници са осъдени на смърт заради тероризъм.

В. "Интернешънъл Бизнес Таймс" пък съобщи, че в сряда са избухнали две бомби в девически колеж в градчето Дера Исмаил Хан, който се намира на около 304 км южно от Пешавар. За щастие, няма данни за пострадали. Органите на реда охраняват колежа, районът е отцепен, търсят се атентаторите. Засега нито една групировка не е поела отговорност за взривовете, но следите водят към талибаните, обявиха властите.

В сряда в страната бе обявен тридневен национален траур в памет на жертвите, а цялата нация се подготвяше за погребенията на невинните деца и хората от училищния персонал.

Талибани избиха 8 души в банка

Предполагаеми талибански радикали извършиха самоубийствен бомбен атентат, а след това щурмуваха клон на Кабул банк в южната афганистанска провинция Хелманд. Атентатор самоубиец се взриви на входа на клон на Кабул банк в Лашкар Гах, след което трима нападатели нахлуха в сградата. Един от нападателите се е самовзривил в банката по информация на длъжностни лица. Нападението приключи след четиричасова престрелка между нападателите и силите за сигурност. "Осем души са загинали при атаката - шестима цивилни и двама охранители", каза говорителят на губернатора на провинция Хелманд Омар Звак.

Сидни разследва дупки в сигурността

Австралийският премиер Тони Абът разпореди да се извърши разследване на най-високо равнище на пропуските в системата за сигурност, позволили на склонен към насилие престъпник с екстремистки ислямски възгледи да бъде на свобода и да нападне кафене в центъра на Сидни, съобщи ДПА. Абът отказа да отрече или да потвърди информацията, че Техеран е искал Монис да бъде екстрадиран в Иран за измама и е предупреждавал, че той има психически проблеми.

Джихадисти избиха 150 жени в Ирак

Екстремисти от групировката "Ислямска държава" са убили 150 жени в западната част на Ирак, защото отказали интимна връзка с джихадисти. Това разкри във вторник иракското министерство за правата на човека.

"Един от главатарите на ИД - Абу Анас ал Либи, е заповядал да бъдат убити около 150 жени, сред тях бременни и непълнолетни, защото отказали да влязат в интимна връзка с бойците на ИД", се казва в документа, разпространен от министерството. Трагедията се е разиграла в град Фалуджа, провинция Анбар, на 57 км западно от Багдад.

Освен това, по данни на министерството, джихадистите превърнали една от градските джамии в голям затвор, където са затворени стотици мъже и жени, опитали се да се противопоставят на действията на ИД.

Иракският министър за правата на човека Мохамед ал Баяти отбеляза, че неговото ведомство се старае да регистрира всички престъпления и нарушения на правата на човека, извършвани от джихадистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай