Външно: Българи, бягайте от Либия

Външно: Българи, бягайте от Либия | StandartNews.com

Нападнаха британското посолство, милиции и ислямисти водят ожесточени стрелби

Българските граждани да не предприемат пътувания до Либия, а тези, които се намират в страната, незабавно да я напуснат. Такъв призив отправи вчера Министерството на външните работи на фона на ескалиращото напрежение в страната. Сблъсъците между бунтовнически групи през последните седмици обхванаха и столицата Триполи и предизвикаха евакуацията на редица западни посолства. Вчера правителството на страната предупреди за предстояща хуманитарна катастрофа.

Във връзка с ескалацията на напрежението и изострянето на вътрешната обстановка, както и поради неблагоприятните тенденции за нейното развитие, Министерството на външните работи отправя настоятелна препоръка към българските граждани за преустановяване на всякакви пътувания до Либия, а намиращите се на нейната територия - да напуснат незабавно страната, се казва в съобщение на МВнР.

Подобни предупреждения отправиха през почивните дни Франция, Германия, Великобритания и САЩ. В същото време редица западни посолства, включително това на ООН, бяха затворени, а персоналът им евакуиран. Първи подобно решение взеха САЩ и Турция в събота. В неделя бе евакуирано и затворено и посолството на Обединените нации, което се намира в близост до международното летище в Триполи. Именно за контрола на аерогарата се водят най-ожесточени сражения между враждуващите милиции, придружени с редовен артилерийски обстрел и ракети.

Десетки загинаха заради сблъсъците през почивните дни в Триполи и Бенгази. Жертвите в Бенгази само в неделя бяха най-малко 38. В Триполи в неделя вечерта бе нападнато британското посолство, няма пострадали, но обстановката в столицата на страната остана напрегната. В събота пък бяха убити 23-ма египетски работници, след като ракета паднала в дома им в Триполи.

"Съветът на революционерите от Бенгази" - обединение на ислямистки и джихадистки милиции, пое отговорността за ред нападения срещу военни бази в Бенгази през последните седмици и твърди, че контролира вече част от тях.
В либийската столица от 13 юли се водят боеве около международното летище между държащите го сили от "Зинтанската бригада", която подкрепя генерал Халифа Хафтар, и ислямистки групировки. Една от електростанциите на града е получила щети при боевете, поради което в Триполи се спира електроподаването между 5 и 8 часа в зависимост от района.

Огромен пожар плаши Триполи с катастрофа

Либийското правителство предупреди вчера за хуманитарна и природна криза, след като в столицата Триполи бе подпален най-големият склад за гориво. Пожарът пламнал, след като складът бил ударен от ракета по време на сблъсъците между бунтовниците, съобщи Би Би Си.

В склада се съхраняват 6,6 милиона литра гориво. Той е основното съоръжение, от което се доставя петрол за града.
Либийското правителство призова за чуждестранна помощ за справяне с пожара. Жители в радиус от 3 до 5 км от мястото бяха предупредени да се евакуират заради опасност да бъдат пометени от супер мощна експлозия. Властите призоваха враждуващите милиции да прекратят огъня и да позволят на пожарникарите да си свършат работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай