В Турция: ДАЕШ зарибява последователи с дюнери

В Турция: ДАЕШ зарибява последователи с дюнери  | StandartNews.com

В полицейски доклад се казва, точно град Бингьол е дал на терористите значителен брой нови членове, агитирани на пикници 

Терористите от ДАЕШ или т.нар. "Ислямска държава" (ИД) организират пикници и черпят с дюнер, докато водят религиозни беседи в конфликтните райони на Югоизточна Турция, а после прехвърлят повярвали в джихада младежи в Сирия, съобщава БГНЕС, като предава информация на кореспондента си в Турция.

Дюнерът като основна примамка е посочен в официален доклад на полицейската дирекция в турския град Бингьол, внесен в прокуратурата. Организатор на пикниците е сдружението Ъслах-Дер, което периодично свиква местните жители на почерпка в парк в градския център и дискусии на теми от исляма, а впоследствие много от участниците са прехвърлени в Сирия.

По разпореждане на прокуратурата полицията е започнала разследването през октомври 2015 г., а в края на март т.г. докладът е предаден на магистратите, съобщава информационната агенция „Доган".

Според заключението в доклада, Бингьол е дал на терористите значителен брой нови членове, агитирани именно на въпросните пикници с дюнерите. Това сдружение и други с подобна дейност са поставени под засилено наблюдение.

Посочен е случай от 26 октомври м.г., когато при престрелка по време на специализирана полицейска операция в Диарбекир в „спяща клетка" са убити 7 терористи, за които е доказано, че са жители на Бингьол.

Тогава загиват и двама полицаи, други 10 заподозрени са арестувани. В рамките на разследването на този инцидент са разкрити връзките със сдружението Ъслах-Дер с лидери Осман Учак с кодовото име Иса и Турах Бучука, също с кодово име Хаджи Туран.

В деня на операцията те са избягали в съседна провинция. Разследващите са установили множество последователи на въпросното сдружение и в други градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай