В Израел се надяват България да открие посолство в Ерусалим

В Израел се надяват България да открие посолство в Ерусалим | StandartNews.com

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се надява, че откриването на генерално консулство на България в Ерусалим ще бъде първа крачка към откриване на българско посолство в Ерусалим. Това каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху по време на брифинг в Ерусалим преди срещата му с българския премиер Бойко Борисов.

Бенямин Нетаняху информира, че по време на срещата му с Борисов двамата ще разговарят и по темите за противодействието с престъпността, киберпрестъпността, земеделие, здравеопазване и др. Той изтъкна, че в рамките на добрите взаимоотношения между България и Израел най-ценното е отношението на симпатия и почит на израелския към българския народ. "Това е така, защото всички са част от една и съща цивилизация. Но тази цивилизация в момента е подложена на атаки, най-вече от радикални фракции, радикален ислям, както и на тероризма, на който е проводник", посочи Нетаняху. Той добави, че терористичните атаки са насочени срещу всички, като дори и България е била потърпевша от една подобна атака. Поради тази причина и темата за тероризма същи ще стане част от разговорите между Нетаняху и Борисов, оповести израелският премиер.

Българският министър-председател Бойко Борисов коментира, че вчера, по време на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм в град Херцлия, е било говорено доста за борбата с тероризма. Премиерът е на мнение, че усилията трябва да се фокусират върху "мозъка на хората и това, което мислят, защото вече чрез интернет няма граници и се намираме в друго пространство". Затова, според Борисов, хората трябва да разберат, че религията е важна за всички, но в същото време най-важното е мирът, толерантността и разбирателството.

Бойко Борисов се надява, че по линия на двустранните отношения, до края на годината ще се проведе смесено заседание между двете правителства, което ще бъде в България. Премиерът информира, че днес ще има среща с роднини на загиналите при атентата в Сарафово. Борисов посочи, че терористичният акт е бил насочен срещу израелски граждани, но в него са загинали и български граждани и на България също е била нанесена голяма щета. Той припомни, че тогава се е видяло, че службите на Израел и България са работели като едно цяло.

Българският премиер се надява, че по време на днешното откриване на паметника-близнак ще се отчете това, което е направил българският народ за спасяването на българските евреи по времето на Холокоста.

Бойко Борисов изтъкна, че е от изключително значение приятелството и доверието с Бенямин Нетаняху, защото Израел играе ключова роля за "развързване на сложния възел в Близкия изток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай